Proiectul „Femei în Finanțe”: Un pas major în promovarea egalității de gen în domeniul financiar din Moldova
Subreprezentarea femeilor în rolurile de conducere, salarizarea inegală și accesul limitat la resurse financiare se numără printre principalele bariere care împiedică participarea lor deplină în domeniul financiar. Femeile reprezintă aproximativ 60% dintre absolvenții instituțiilor de învățământ superior din UE, însă sunt puternic subreprezentate în procesul de luare a deciziilor financiare, se arată într-un comunicat vineri, 31 mai.
Pornind de la dorința de a aborda provocările cu care se confruntă femeile în acest sector, dar și să asigure acces la un nivel de educare financiară a unei generații de femei mai pregătite să facă față provocărilor sectorului dat, care la rândul lor, vor contribui la educarea unor noi generații în spiritul diversificării și incluziunii, UN Women Moldova, în colaborare cu FINEDU, cu sprijinul financiar al Suediei și susținerea Ministerului Finanțelor, a lansat proiectul Femei în Finanțe.
În deschiderea evenimentului, ministru Finanțelor, Petru Rotaru, a subliniat importanța și necesitatea acestui proiect.
„Lansarea acestui proiect este un prim pas important, dar trebuie să continuăm să analizăm subiectul astfel încât să eliminăm discrepanțele de gen în domenii sensibile. Mă refer la nivelul de salarizare, la implicarea lor și la egalitatea de gen în management. La toate etapele de management avem o reprezentare semnificativă a femeilor, ceea ce mă bucură foarte mult. Trebuie să lucrăm împreună în procesul de elaborare a bugetului pentru a stimula egalitatea de gen. Nu este ușor, deoarece vorbim de lucruri complexe, dar cu suportul partenerilor vom face progrese”, a spus Petru Rotaru.
„Ne bucurăm că Ministerul Finanțelor inițiază astfel de proiecte și ne dorim să vedem mai multe femei în acest domeniu, depășind problemele de gen și barierele din sector, aspirând spre dezvoltare. Invităm pe toată lumea să susțină aceste inițiative, deoarece credem că acest proiect va facilita deschiderea către mai multe oportunități pentru femei”, a declarat Excelența Sa, ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried.
La rândul său, reprezentata UN Women Moldova, Dominika Stojanoska, a precizat: „Moldova a făcut progrese substanțiale în eliminarea lacunelor de gen și în îmbunătățirea poziției sale în clasamentele internaționale. Acest succes se datorează în mare parte femeilor care ocupă poziții de leadership în Parlament și în conducerea diverselor instituții. Aceste progrese aduc schimbări pozitive și ne arată că trebuie să continuăm pe această cale, deoarece avem încă multe provocări de depășit”.
Potrivit Veronicăi Sirețeanu, manager de proiecte FinEdu, scopul acestui proiect este de a contribui direct la crearea comunității profesionale a femeilor din domeniul financiar din întreaga țară și de a intensifica activitățile de educație financiară pentru a crea oportunități viitoare, cu accent pe femei și copii.
„Proiectul include efectuarea unui studiu a situației femeilor care lucrează în domeniul financiar din Republica Moldova și prezentarea evaluării.
Este planificată dezvoltarea curriculum-ului pentru a facilita pregătirea tinerilor (cu accent pe fete) din regiune de către membrii cluburilor regionale formate. Se vor elabora și materiale de suport care să servească drept ajutor femeilor din cluburile regionale în educația financiară a tinerilor din regiune.
În cadrul acestui proiect vor fi lansate cluburi regionale și vor fi organizate sesiuni de instruire în Chișinău, Bălți, Cahul și Comrat”, a subliniat Sirețeanu.
Lansarea oficială a proiectului marchează începutul unei colaborări importante și va aduce în prim-plan o serie de acțiuni menite să sprijine și să încurajeze femeile să-și urmeze ambițiile și să-și dezvolte carierele în domeniul financiar.
Evenimentul a reunit circa 100 de profesioniste din diverse sectoare, inclusiv din domeniul financiar clasic, fintech, instituții publice, mediul academic și cercetare în domeniul financiar.