Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Programul Europa Digitală: Întreprinderile și…

Programul Europa Digitală: Întreprinderile și cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de granturi în valoare de circa 7,6 miliarde de euro pentru implementarea și utilizarea optimă a capacităților digitale

Sursa foto: FB/mded

Republica Moldova va beneficia de granturi pentru implementarea proiectelor în domeniul digitalizării. Parlamentul a ratificat joi, 30 mai, ACORDUL dintre țara noastră și Uniunea Europeană privind participarea Republicii Moldova la Programul Europa Digitală.

Programul va fi implementat în perioada 2021 – 2027 și are un buget total de 7,6 miliarde de euro. Europa Digitală este un nou program de finanțare al UE axat pe digitalizarea întreprinderilor, cetățenilor și instituțiilor de administrare publică.

Astfel, entitățile juridice din țara noastră, organizațiile internaționale și persoanele fizice vor putea accesa granturi pentru implementarea proiectelor din domeniul digitalizării. Mai exact, sunt eligibile proiectele din domenii precum calculul de înaltă performanță, inteligența artificială, competențele digitale avansate, precum și implementarea și utilizarea optimă a capacităților digitale și interoperabilitatea. Prin acest Program Uniunea Europeană urmărește accelerarea transformării digitale a economiei, a industriei și a societății.

Finanțarea va sprijini, de asemenea, înființarea de Huburi de Inovare Digitală în Moldova, țara noastră beneficiind de o reducere de 95% la contribuțiile financiare anuale pentru participare.

Acordul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării noastre în Programul Europa Digitală a fost semnat la Bruxelles la 19 februarie 2024.