Programul de compensații „Ajutor la contor” – rezultatele și modificările care urmează să fie operate în sezonul rece 2023-2024
Datele privind numărul beneficiarilor de compensații la energie în sezonul rece (noiembrie 2022 – martie 2023), acordate în cadrul Programului „Ajutor la contor” , valoarea totală a compensațiilor, sursele de finanțare, precum și acțiunile preconizate pentru îmbunătățirea acestui program, au fost prezentate marți, 15 mai, de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, în cadrul unui club de presă.
La eveniment a participat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Alexei Buzu, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun şi reprezentanta rezidentă adjunctă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Andrea Cuzyova.
Astfel, în perioada rece a anului 2022-2023, 763 561 de gospodării au depus cereri pentru a solicita compensații prin Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică” (SIVE), iar 303 885 din numărul total de cereri au fost înregistrate cu sprijinul a circa 2 487 de asistenți sociali și bibliotecari, a anunțat ministrul Alexei Buzu.
De asemenea, ministrul a menționat că, compensații au fost acordate și persoanelor care nu s-au înscris în sistem: în luna noiembrie 2022, aceste persoane au fost incluse în categoria de vulnerabilitate medie, iar în lunile decembrie 2022 – martie 2023 – în categoria de vulnerabilitate scăzută.
„Preocuparea noastră a fost să ne asigurăm că toate gospodăriile beneficiază de un anumit nivel de compensații, chiar dacă încă nu s-au înregistrat în sistem din diverse motive”, a mai afirmat Alexei Buzu.
La circa 80% dintre consumatorii casnici li s-a atribuit cel mai înalt grad de vulnerabilitate energetică. Valoarea medie a compensației per familie a constituit în jur de 850 de lei pentru consumatorii de gaze naturale, 900 de lei pentru consumatorii de energie termică și 55 lei pentru consumatorii de energie electrică.
Pentru acordarea compensațiilor la energie, în bugetul de stat au fost planificate peste 5,8 miliarde de lei (pentru lunile noiembrie 2022, decembrie 2022, ianuarie – martie 2023 și noiembrie 2023). În situația dificilă de criză energetică, Republica Moldova a fost sprijinită și de către parteneri străini, care au debursat în Fondul de reducere a vulnerabilității energetice 3,4 miliarde lei: Germania – 805,4 milioane lei; Guvernul Lituaniei – 41,1 milioane lei; Guvernului Elveției și Suediei – 283,2 milioane lei; Republica Cehă – 8,3 milioane lei; Comisia Europeană – 1466 mln. lei, Guvernul SUA și Guvernului Norvegiei, prin intermediul Fondului fiduciar multidonator al Băncii Mondiale – 838,2 mln. lei.
Pentru perioada rece a anului 2022-2023 până la finele lunii aprilie 2023, au fost achitate compensații în valoare de – 3 468,3 milioane lei, iar în prezent furnizorii de energie mai efectuează recalculări la beneficiari.
PNUD Moldova a susținut Ministerul Muncii și Protecție Sociale în dezvoltarea sistemului informațional „Vulnerabilitate Energetică”. În acest context, Andrea Cuzyova, reprezentanta rezidentă adjunctă a PNUD Moldova a prezentat evaluarea de impact a Fondului de reducere a vulnerabilității energetice. Conform datelor expuse, compensațiile pentru energie acordate anul trecut au redus cu 43% nivelul sărăciei energetice și au avut cel mai mare impact în cazul celor mai vulnerabile familii.
Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a vorbit despre planurile pentru sezonul rece 2023-2024 și a anunțat modificările care vor fi efectuate la programul de compensații, care urmăresc câteva obiective:
– Creșterea echității (țintirea mai bună a familiilor sărace, atât din mediul urban, cât şi rural, inclusiv prin introducerea a două noi categorii de vulnerabilitate energetică; ajustarea mărimii compensațiilor în funcție de zona de reședință și tariful la resursele energetice; introducerea punctajului adiţional pentru gospodăriile cu copii şi persoane cu dizabilităţi; considerarea mai multor informații privind creditele membrilor familiei la etapa de stabilire a gradului de vulnerabilitate);
– Reducerea fraudei din sistem (verificarea vizei de reşedinţă, solicitarea confirmării statutului de chiriaş al persoanelor care stau în chirie; calcularea compensaţiilor pornind de la un anumit nivel de venit pentru persoanele care lucrează la negru şi nu declară venituri);
– Automatizarea proceselor, standardizarea și îmbunătățirea experienței de utilizare a sistemului de către consumatori, furnizori și administratori (inclusiv interconectivitatea cu alte platforme);
– Excluderea dublării cu alte măsuri de suport similar (integrarea APRA în programul de compensaţii);
– Îmbunătățirea procesului de răspuns la petițiile consumatorilor.
„Ne dorim un sistem de compensații cât mai echitabil care să asigure că cele mai mari compensații le primesc familiile care au nevoie de cel mai mult suport. Pentru aceasta, ne propunem să țintim mai bine familiile cele mai sărace, să oferim mai mult suport pentru familiile cu copii și persoane cu dizabilități, să integrăm ajutorul pentru perioada rece a anului de 700 lei în programul de compensații astfel încât consumatorii casnici să depună o singură cerere, să reducem frauda din sistemul informațional și să îi penalizăm pe cei care nu-și declară veniturile reale și să simplificăm la maxim procedura de semnalare a unor probleme din partea cetățenilor”, a menționat Dan Perciun.
Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice by Ziarul de Gardă on Scribd