Primarii care protestează împotriva inițiativei Guvernului de a plafona taxele locale, chemați la dialog la Ministerul Finanțelor
Mai mulți primari din R. Moldova au protestat în fața Ministerului Finanțelor, iar ulterior au mers în fața Guvernului pentru a-și manifesta nemulțumirile față de inițiativa Guvernului de a plafona/exclude taxele locale.
Aleșii locali susțin că poziția Ministerului Finanțelor în raport cu această inițiativă este total neîntemeiată și ilegală.
De partea cealaltă, reprezentanții Ministerului reiterează că este deschis pentru discuții pe marginea oricărui subiect reflectat în proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021. Astfel, astăzi, la ora 15:00, este planificată o ședință cu participarea reprezentanților Congresului Autorităților Locale din Moldova pe marginea subiectelor ce vizează măsurile de ordin fiscal.
Proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021 conține următoarele propuneri:
– Anularea reducerii de 15% la achitarea impozitului pe bunuri imobiliare;
– Acordarea dreptului autorităților locale din localitățile rurale de a stabili de sine stătător în limitele de la 0,05% până la 0,4% a cotei impozitului pe bunurile imobiliare;
– Acordarea competențelor de a stabili taxe locale speciale pentru prestarea serviciilor publice locale, altele decât cele prevăzute de Codul fiscal, în mărimea și modul stabilit de autoritățile publice locale.
„Dezvoltarea economică și, respectiv, asigurarea sustenabilității bugetare, atât la nivel central cât și la nivel local, este realizată de către contribuabili, care își asumă toate riscurile de antreprenoriat. Or, lipsa de certitudine și previzibilitate fiscală influențează puternic deciziile investiționale a mediului de afaceri. Pe acest motiv și urmare a multiplelor solicitări din partea mediului de afaceri și asociațiilor de business, se propune stabilirea în Codul fiscal a unor plafoane a mărimilor maxime a taxelor locale, care sunt necesare agenților economici și autorităților publice locale sub aspectul previzibilității extinderii obligației fiscale”, spun reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Atât Constituția Republicii Moldova, cât și Carta Europeană a Autonomiei Locale, prevăd stabilirea cotelor taxelor locale de către autoritățile publice locale în limitele legii. Dreptul legiuitorului de a stabili unele limite a taxelor locale este indicat inclusiv în conținutul raportului explicativ care însoțește Carta Europeană a Autonomiei Locale, unde se explică că legislațiile centrale sau regionale pot fixa limite generale pentru împuternicirile colectivităților locale în materie fiscală.
Pe 23 noiembrie premierul Ion Chicu a anunțat că nu va renunța la ideea de a plafona taxele locale.