Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Președinta Maia Sandu anunță că…

Președinta Maia Sandu anunță că a promulgat Legea prin care toți copiii cu vârsta de până la 2 ani vor beneficia, din 1 octombrie, de o indemnizație lunară de 1 000 de lei

Sursa foto: Digi24

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat marți, 27 septembrie, că a promulgat modificările la Legea privind prestațiile sociale pentru copii, care stabilesc acordarea unei indemnizații lunare de 1 000 de lei pentru îngrijirea copilului cu vârsta de până la doi ani, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați în sistemul de asigurări sociale de stat.

„Astfel, din luna octombrie, pentru părinții neasigurați, indemnizația de îngrijire a copilului va crește și va constitui 1 000 de lei. Pentru părinții asigurați, noua indemnizație de 1 000 de lei se va adăuga celei existente pentru concediul de îngrijire a copilului.

De indemnizație vor beneficia peste 63 de mii de persoane. Vrem ca toți copiii din Moldova să crească în siguranță și afecțiune, și să aibă condițiile necesare pentru dezvoltare”, a anunțat președinta Sandu pe pagina sa de Facebook.

Proiectul de modificare a Legii privind prestațiile sociale pentru copii a fost aprobat, în lectură finală, în cadrul ședinței Parlamentului din 22 septembrie. Astfel, de la 1 octombrie, copiii în vârstă de până la doi ani vor primi indemnizații lunare de 1 000 de lei, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați în sistemul de asigurări sociale de stat.

Proiectul mai conține reglementări privind achitarea prestațiilor pentru asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor plasați în servicii de tutelă/curatelă, asistență parentală profesională și casă de copii de tip familial.

De asemenea, potrivit Parlamentului, începând cu 1 octombrie 2022, se va majora până la 500 de lei și indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină.

DOC Din 1 octombrie, toți copiii cu vârsta de până la 2 ani vor beneficia de o indemnizație lunară de 1 000 de lei. Proiect aprobat de Parlament în lectură finală

Legea privind prestațiile sociale pentru copii este parte a Programului „Familia”, lansat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Programul Familia este un amplu program de măsuri guvernamentale de suport, destinate susținerii copiilor și a familiilor cu copii din Republica Moldova. Scopul programului este de a oferi o protecție socială mai bună copiilor din toate categoriile sociale, de a extinde serviciile adresate copiilor în dificultate și de a susține familiile tinere cu noi opțiuni de creștere și îngrijire a copilului.