Premierul ucrainean afirmă că Kievul este dispus să încheie un nou acord pentru tranzitul de gaze către Europa

Prim-ministrul ucrainean Denîs Șmîhal a declarat luni, 16 decembrie, că Ucraina este dispusă să elaboreze un acord care să permită tranzitul gazului prin teritoriul său către Europa de Vest, dar a exclus orice extindere a acordului existent cu Rusia.
Șmîhal a comentat subiectul după ce a discutat cu premierul slovac Robert Fico, în timp ce unele țări europene și-au intensificat căutările pentru aprovizionarea cu gaze, notează Reuters.
Cu două săptămâni înainte de expirarea acordului de tranzit de gaze cu Rusia, Șmîhal a declarat că Ucraina este dispusă să discute despre tranzitul de gaze de orice origine, cu excepția celor rusești.
„În acest sens, dacă Comisia Europeană abordează oficial Ucraina cu privire la tranzitul oricărui alt gaz decât cel rusesc, vom discuta în mod evident și suntem pregătiți să ajungem la un acord adecvat. Am subliniat că acordul Ucrainei cu Rusia privind tranzitul de gaze se încheie la 1 ianuarie 2025 și nu va fi prelungit”, a declarat Șmîhal.
Premierul a mai menționat că în ultimii ani s-au făcut mai multe acțiuni cu țările UE „pentru a asigura aprovizionarea fiabilă cu gaze și pentru a preveni utilizarea oricărui tip de energie ca armă”.
Ucraina, implicată într-un război de 33 de luni cu Rusia, a declarat de luni de zile că nu va prelungi planul de tranzit al gazelor cu Rusia.
Slovacia și alte țări care primesc gaze din Rusia, tranzitate prin conducte în Ucraina, poartă discuții pentru a încerca să evite oprirea acestor fluxuri atunci când expiră acordul.
Înainte de discuția dintre cei doi prim-miniștri, Fico declarase că menținerea tranzitului de gaze nu este doar o chestiune bilaterală pentru vecinii Ucrainei, ci o problemă pentru întreaga UE.
Fico a declarat săptămâna trecută că urmărește să asigure continuarea livrărilor din est pentru a evita plata unor taxe de tranzit mai mari de la alți furnizori. Slovacia are un contract pe termen lung cu gigantul rus Gazprom. Ministra slovacă a Economiei, Denisa Sakova, a declarat anterior la Bruxelles că țările și companiile europene au o cerere combinată de aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz rusesc anul viitor prin Ucraina și sunt în discuții pentru a asigura noi livrări. Slovacia speră că un acord ar putea acoperi livrările de gaze pentru doi sau trei ani. UE și-a stabilit obiectivul de a nu mai utiliza combustibili fosili ruși până în 2027.
Reuters notează că unele țări UE din Europa de Est iau în considerare asigurarea aprovizionării din Azerbaidjan, care ar putea tranzita Ucraina, însă nu a fost încă încheiat niciun acord. Oficialii ucraineni au sugerat că gazoductele existente ar putea fi utilizate pentru a transporta gaze furnizate de un alt stat decât Rusia.
Principalul cumpărător de gaze din Slovacia, SPP, a declarat marți că a semnat, împreună cu alte grupuri din Ungaria, Austria și Italia, o declarație în sprijinul continuării tranzitului de gaze naturale prin Ucraina
„Declarația pe care am pregătit-o în cadrul SPP este menită să sprijine continuarea tranzitului de gaze prin teritoriul Ucrainei și conservarea infrastructurii sale de gaze, deoarece este cea mai avantajoasă soluție nu numai pentru consumatorii de gaze din Europa, ci și pentru Ucraina însăși”, a declarat directorul executiv al SPP, Vojtech Ferencz.
Ferenc de la SPP a declarat că grupurile își vor prezenta declarația președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.