Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Premier Energy Distribution inițiază procesul…

Premier Energy Distribution inițiază procesul de conectare a satelor Varnița și Copanca la sistemul energetic din dreapta Nistrului

Imagine simbol. Sursa: ZdG

Premier Energy Distribution a anunțat luni, 13 ianuarie, că a depus actele necesare pentru conectarea satelor Varnița și Copanca la rețeaua de energie electrică de pe malul drept al Nistrului. Aceste localități sunt controlate de autoritățile constituționale, dar suferă din cauza crizei energetice din regiunea transnistreană.

În conformitate cu dispoziția din 6 ianuarie emisă de Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE), ÎCS Premier Energy Distribution SA a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) solicitarea de modificare a planului de dezvoltare 2023-2025. Modificările propuse vizează asigurarea continuității și fiabilității alimentării cu energie electrică în localitățile Varnița, raionul Anenii Noi și Copanca, raionul Căușeni, prin realimentarea rețelelor electrice existente din aceste localități.

În cadrul acestui proiect, se propune dezvoltarea liniei electrice aeriene 10kV F16 PDC 169 spre s. Varnița, care va include construirea unei porțiuni de 4,8 km de linie subterană de 10 kV și 3,1 km de linie aeriană de 10 kV, precum și instalarea unui transformator de legătură 10/6kV. De asemenea, se va realiza dezvoltarea liniei electrice aeriene 10kV F01 PDC-112SV spre s. Copanca prin construirea unei porțiuni de 1 km de linie aeriană de 10 kV.

„Scopul principal al acestor lucrări este de a aduce energie electrică în localitățile Varnița și Copanca și pregătirea racordării acestora la rețeaua Premier Energy Distribution”, notează compania.

Guvernul a comunicat anterior că lucrările vor dura minim 10 zile pentru Copanca și minim 25 de zile pentru Varnița.

Compania moldo-rusă Moldovagaz a anunțat vineri, 10 ianuarie, că operatorii sistemelor de distribuție au înaintat către ANRE actele necesare pentru conectarea la sistemul de pe malul drept al Nistrului de gaze naturale a 12 localități controlate de autoritățile constituționale. Comisia pentru Situații Excepționale a emis luni, 6 ianuarie, o hotărâre în acest sens.

Operatorii sistemelor de distribuție din grupul „Moldovagaz” au prezentat modificările în Programul investițional pentru anul 2025, precum și în Planul de dezvoltare a rețelelor, care presupun racordarea a mai multor localități, situate în Zona de securitate, precum și pe malul drept al Nistrului, la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, gestionate de întreprinderile din grup.

Inițiativa vizează localitățile conectate la rețelele care aparțin SRL „Tiraspoltransgaz”. Proiectul respectiv prevede construcția a circa 63,9 km de rețele de distribuție de gaze de presiunea înaltă, precum și două traversări subacvatice a râului Nistru.

Lucrările urmează să fie efectuate în satele Fârlădeni, Hagimus, Copanca, Hîrbovăț, Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Varnița, Cocieri, Vasilievca, Corjova și Roghi, în care sunt circa 12 mii de consumatori de gaze naturale.

„La prima etapă sunt prevăzute lucrările de proiectare, inclusiv cele de geodezie și hidrologie, ulterior fiind alcătuit bugetul final”, notează Moldovagaz.

CSE: Localitățile din Zona de Securitate, controlate de autoritățile constituționale, vor fi asigurate cu gaze naturale și energie electrică din dreapta Nistrului

CSE a hotărât anterior că localitățile din Zona de Securitate, care sunt controlate de autoritățile constituționale, dar suferă din cauza crizei energetice din regiunea transnistreană, vor fi asigurate cu energie electrică și gaze naturale din dreapta Nistrului. 

Localitățile sunt conectate tehnologic la rețelele electrice și cele de gaze naturale de pe malul stâng al Nistrului.

„În ședința Comisiei pentru Situații Excepționale de astăzi, am adoptat o serie de măsuri prin care sprijinim oamenii noștri din 12 sate din raioanele Dubăsari, Anenii Noi și Căușeni. Aceste localități se află în zona de securitate și au rămas conectate la infrastructura energetică din stânga Nistrului. Asta înseamnă că ele depind de deciziile Tiraspolului dacă au sau nu energie. Acum vom face ceea ce ar fi trebuit făcut în urmă cu 30 de ani”, a transmis prim-ministrul Dorin Recean.

Mai multe instituții publice din localitățile amplasate în Zona de Securitate, controlate de autoritățile constituționale (raionul Dubăsari, municipiul Bender și din proximitatea acestuia), inclusiv 4 instituții de învățământ, o instituție medicală și 2 instituții culturale, au fost deconectate de la rețeaua de gaze naturale încă înainte de sfârșitul anului 2024. Biroul politici de reintegrare a anunțat că compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat sâmbătă, 28 decembrie, 12 instituții publice.