Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Politica economică și monetară a…

Politica economică și monetară a Republicii Moldova, screening explicativ la Bruxelles

Sursa foto: mf.gov.md

Sesiunea de screening explicativ a Capitolului 17: Politica economică și monetară, gestionat de Ministerul Finanțelor s-a desfășurat luni, 27 mai, la Bruxelles.

Agenda sesiunii a inclus discuții despre acquis-ul în domeniul politicii economice și monetare, cu precădere: procesul de coordonare a politicilor economice, supravegherea fiscală și evaluarea guvernanței economice, cadrul bugetar național, independența băncii centrale, finanțarea directă a sectorului public de către băncile centrale și accesul privilegiat al sectorului public la instituțiile financiare.

În timpul sesiunii de screening explicativ, delegația R. Moldova a evidențiat prezentarea Comisiei Europene a primului Program de Reformă Economică (PRE) pentru perioada 2024-2026 la 15 ianuarie 2024, concluziile pentru Republica Moldova, aprobate în luna mai, vor servi drept ghid în elaborarea politicilor fiscale și monetare pentru perioada următoare.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Cristina Gherasimov, Viceprim-ministra pentru integrare europeană, la reuniune participând reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale a Moldovei și Biroului pentru Integrare Europeană.

De la Chișinău s-au conectat online secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, în calitate de președinte a grupului de lucru și membrii a grupului de lucru responsabili de transpunerea legislației Capitolului 17 din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale a Moldovei, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Biroului Național de Statistică, etc.

Pe parcursul acestei săptămâni la Bruxelles se vor desfășura reuniunile de screening explicativ pentru alte două capitole gestionate de Ministerul Finanțelor: 16 – Fiscalitate și 33 – Prevederi financiare și bugetare.