Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Permisele de conducere din R.…

Permisele de conducere din R. Moldova și Grecia vor fi recunoscute reciproc. Acordul a fost semnat la Atena

Sursa foto: gov.md

A fost semnat Acordul privind recunoașterea reciprocă și conversia permiselor de conducere dintre R. Moldova și Grecia, se arată într-un comunicat al Guvernului, marți, 2 iulie. Urmare a semnării Acordului, actele vor putea fi convertite fără necesitatea susținerii unui test teoretic sau practic, fiind eliminate impedimentele birocratice pentru cetățenii care locuiesc, lucrează sau călătoresc în cele două țări. 

Cooperarea moldo-elenă și extinderea relațiilor comerciale și economice dintre R. Moldova și Republica Elenă au fost printre principalele subiecte discutate de către prim-ministrul Dorin Recean și omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis. Cei doi oficiali au agreat că, în următoarea perioadă, la Chișinău, va fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din cele două țări. Potrivit prim-ministrului Dorin Recean „experiența Greciei în domeniul reformelor și a stabilității macroeconomice este utilă pentru R. Moldova”.

Potrivit autorităților, discuțiile s-au axat pe cooperarea în sectorul energetic și cel al infrastructurii, despre posibilitatea de extindere a numărului de curse avia care să unească Atena și Chișinău. „Legăturile economice și comerciale dintre R. Moldova și Grecia sunt tot mai strânse și ne dorim să le extindem cât mai mult”, a spus premierul Dorin Recean.

În 2023, R. Moldova a achiziționat din Grecia circa 25% din consumul său de gaze naturale. După valoarea capitalului investit, Republica Elenă se află pe locul 24 printre principalii investitori ai R. Moldova.

În 2021 o echipă a IGSU, a participat la lichidarea incendiilor forestiere din Grecia. Totodată, este în plină pregătire o echipă a IGSU, în număr de 40 de pompieri cu 5 unități de tehnică, pentru misiunea de prepoziționare în Republica Elenă, care se va desfășura în perioada 15 iulie -15 august 2024.