Parteneriatul Estic a prezentat țărilor membre o agendă reînnoită pentru redresare, reziliență și reformă, susținută de un plan economic și de investiții în mărime de 2,3 miliarde de euro
Comisia Europeană (CE) și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate au prezentat vineri, 2 iulie, o propunere cu privire la prioritățile de cooperare cu partenerii din Est pentru următorii ani. Agenda se bazează pe cele cinci obiective stabilite pe termen lung, definite pentru viitorul Parteneriatului Estic în martie 2020, în esență pentru consolidarea rezilienței, se menționează pe site-ul Delegației UE în R. Moldova.
Potrivit CE, propunerea va fi susținută de un Plan Economic și de Investiții de 2,3 miliarde de euro în subvenții, combinări și granturi, cu potențialul de a mobiliza până la 17 miliarde de euro în investiții publice și private.
Propunere va contribui la discuțiile privind viitoarea politică a Parteneriatului Estic, inclusiv la summitul Parteneriatului Estic planificat pentru decembrie 2021.
Agenda cuprinzătoare vizează creșterea comerțului, economiei și locurilor de muncă, investiții în conectivitate, consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept, susținerea tranzițiilor ecologice și digitale și promovarea unor societăți echitabile, incluzive și cu respectarea principiului egalității de gen.
„Parteneriatul Estic rămâne prioritar pe agenda Uniunii Europene. Vrem să creăm o agendă care să răspundă provocărilor – și oportunităților – fără precedent, din prezent, făcând-o potrivită pentru viitor. În centrul activității noastre se va promova democrația, buna guvernare și statul de drept, care sunt atât de importante pentru a obține rezultate pozitive și concrete în cooperarea noastră. Acest lucru include Belarusul, unde vrem să sprijinim în continuare oamenii prin intermediul Parteneriatului nostru Estic”, a declarat Înaltul reprezentant al UE Josep Borrell.
Agenda cuprinzătoare axată pe redresare, reziliență și reformă, include selectarea a zece obiective prioritare stabilite pentru 2025 cu angajamente clare în toate domeniile primordiale de cooperare. Acestea cuprind domenii precum sprijinul suplimentar pentru 500.000 de IMM-uri, construirea sau modernizarea a 3.000 km de drumuri și căi ferate prioritare în conformitate cu standardele UE, abordarea amenințărilor hibride și cele legate de cibernetică, combaterea corupției, reducerea consumului de energie cu cel puțin 20% în 250.000 de gospodării, îmbunătățirea accesului la apă potabilă și aer calitativ, accesul sporit la internet de mare viteză în 80% din gospodării, asistența pentru vaccinarea lucrătorilor din domeniul sănătății, sprijin suplimentar pentru societatea civilă și mass-media independentă, oportunități de mobilitate pentru 70.000 de studenți, cercetători și tineri.
Noua agendă propune, de asemenea, o revizuire a arhitecturii multilaterale a Parteneriatului Estic pentru a ajusta cadrul la noile priorități și pentru a-l adapta pe deplin scopului.
Planul Economic și de Investiții regional va sprijini redresarea socio-economică post-COVID și reziliența pe termen lung, ținând cont de agenda „să reconstruim mai bine”. Planul prezintă investițiile prioritare și definește un set de inițiative emblematice, care au fost identificate în comun cu țările partenere, având în vedere prioritățile, nevoile și ambițiile acestora.
Propunerile vor fi discutate cu țările partenere, statele membre ale UE, societatea civilă și cu alte părți interesate importante, ținându-se cont de cel de-al șaselea summit al Parteneriatului Estic din decembrie 2021.
Parteneriatul Estic a fost lansat în 2009 cu scopul de a consolida și aprofunda relațiile politice și economice dintre UE, statele sale membre și șase țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Parteneriatul s-a dezvoltat în funcție de interesele, ambițiile și progresele fiecărui partener, permițând diferențierea într-un mod flexibil și incluziv, abordarea provocărilor comune și globale și promovarea integrării regionale în comun.
Belarus a anunțat luni, 28 iunie, că își suspendă participarea la Parteneriatul Estic cu Uniunea Europeană (UE). Acest lucru este afirmat într-o declarație a serviciului de presă al Ministerului de Externe din Belarus. În noiembrie 2020, Belarus a decis să scadă nivelul de participare la această inițiativă la experți datorită abordării politizate a partenerilor Parteneriatului estic și a impunerii de sancțiuni de către unele țări ale UE. “Vedem că există încercări de politizare a mai multor proiecte de infrastructură, interregionale în cadrul acestei inițiative. Prin urmare, sa decis reducerea nivelului de participare a Belarusului la această inițiativă la un nivel de experți”, a explicat ministrul de externe Vladimir Makei la timpul.