Parlamentul a modificat legislația privind achizițiile publice pentru proiectele finanțate din surse externe
La proiectele finanțate în proporție de peste 50% de instituțiile financiare internaționale în R. Moldova părțile vor decide asupra procedurilor de achiziții aplicate. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat joi, 4 iulie, în lectura a doua de 56 de deputați, conform unui comunicat de presă.
Autorul proiectului, deputatul Victor Spînu, menționează, în nota informativă, că o serie din proiecte aflate în proces de implementare în țara noastră, finanțate de instituțiile financiare internaționale, se confruntă cu „blocaje generate de unele prevederi ale Legii privind achizițiile publice”. Mai exact, este vorba de faptul că, în cazul contractelor mixte la care statul are contribuție, indiferent de valoarea acesteia, se aplică regulile naționale.
„Acest aspect nu întotdeauna este acceptat de instituțiile financiare internaționale. Legislația europeană stabilește pentru contractele de achiziții publice sau concursurile de proiecte cofinanțate în cea mai mare parte de о organizație internațională sau de о instituție financiară internațională că părțile urmează să decidă asupra normelor în materie de achiziții publice aplicabile”, menționează autorul proiectului.