Până la sfârșitul lunii martie, malul drept al Nistrului va consuma gaze naturale de la Gazprom și Energocom
Până la sfârșitul lunii martie 2023, „Moldovagaz” va procura pentru consumatorii săi de pe malul drept al Nistrului gaze naturale de la concernul rus „Gazprom” și de la compania „Energocom”. Potrivit S.A. „Moldovagaz”, acest lucru se întâmplă în contextul în care „consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil”, astfel, din cei 5,7 milioane m3 pe zi, livrate de Gazprom, circa 0,7-0,8 milioane m3 pe zi vor fi procurate pentru consumatorii de pe malul drept.
„În legătură cu încălzirea temperaturii aerului de afară în a doua jumătate a lunii curente, consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil.
În situația creată, luând în considerație că prețul gazelor naturale livrate de SAP „Gazprom” și SA „Energocom” sunt practic similare, SA „Moldovagaz” până la finele lunii martie 2023 va procura pentru consumatorii săi circa 0,7-0,8 milioane m3 pe zi de la SAP „Gazprom”, și circa 1,3-1,5 milioane de m3 pe zi de la SA „Energocom””, a anunțat compania „Moldovagaz” într-un comunicat.
Până la începutul lunii martie, întregul volum de gaze naturale livrate de Gazprom, 5,7 milioane de metri cubi pe zi, ajungea în regiunea transnistreană. În schimb, potrivit unui contract semnat de „Energocom” cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), malul drept achiziționează energie electrică la preț de 73 de dolari per MWh. În tot acest timp, malul drept al Nistrului a procurat și consumat gaze naturale de pe burse sau din stocurile făcute de „Energocom”, potrivit autorităților statului.
În toamna anului 2021, contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de mai multe ori.
Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Pe 23 noiembrie 2022, Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.
Astfel, în cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:
- 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
- 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
- 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
- 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.