Moldovagaz, despre facturile pentru noiembrie: „Erorile financiare identificate în următoarea perioadă vor fi înregistrate ca plată în avans, iar recalcularea efectuată se va reflecta în factura pentru luna decembrie”
SA „Moldovagaz” anunță joi, 8 decembrie, despre finalizarea procesului de emitere și distribuire a facturilor de plată pentru gazele naturale consumate în luna noiembrie a anului curent. Potrivit companiei, în acest proces, „au fost identificate cazuri când gradul de vulnerabilitate socială a unor consumatori, indicat în aceste acte de plată, diferă de statutul stabilit de Guvern prin intermediul platformei www.compensatii.gov.md”.
Astfel, compania propune consumatorilor să „efectueze plățile conform facturilor emise” pentru noiembrie și spune că în facturile pentru consumul din decembrie vor fi recalculate erorile financiare.
„În această situație, compania propune consumatorilor finali de gaze naturale să efectueze plățile conform facturilor emise pentru consumul lunii noiembrie. Totodată, discrepanțele (erorile) financiare identificate în următoarele zile/săptămâni vor fi înregistrate ca plată în avans, iar recalcularea efectuată se va reflecta în factura pentru luna decembrie, care urmează a fi expediată consumatorilor la începutul lunii ianuarie”, anunță SA „Moldovagaz”.
Potrivit președintelui Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, compensațiile vor fi oferite în funcție de nivelul de vulnerabilitate indicat pe factura de plată pentru luna noiembrie.
„În cazul în care există discrepanțe cu informațiile din baza de date de pe site-ul web al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, se vor face ajustări și/sau recalculări în luna următoare”, a explicat Ceban.
„Moldovagaz” menționează că în cazul întrebărilor suplimentare, consumatorul poate apela la numărul unic 1304 sau se poate adresa la centrul relații cu consumatorii, situat la adresa mun. Chișinău, str. Pușkin, 64, precum și la oficiile comerciale ale companiei în regiunile țării.
Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței din 23 septembrie. Acest preț este cu 6 lei și 28 de bani mai scump față de tariful anterior.
Pe 23 noiembrie, Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.
Astfel, în cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:
- 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
- 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
- 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
- 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.
În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.
- A fost majorat tariful la gaz pentru consumatorii finali: 15 lei și 18 bani pentru un metru cub de gaze
- Începând cu 1 iunie, cetățenii vor achita aproximativ 18 lei și 60 de bani pentru un metru cub de gaze naturale. ANRE a aprobat noul tarif la gaze naturale
- Aproape 23 de lei pentru un metru cub de gaze naturale: ANRE a aprobat noile tarife