Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz anunță prețul de achiziție…

Moldovagaz anunță prețul de achiziție al gazelor naturale pentru luna iunie

În luna iunie, SA „Moldovagaz” va achiziționa gaze naturale la preț de aproape 350 de euro pentru o mie de metri cubi. Reprezentanții companiei au anunțat luni, 3 iunie, prețul de achiziție al gazelor naturale, din cadrul licitației de pe platforma „BRM East Energy”, „luând în considerație interesul sporit”.

„Astfel, în conformitate cu condițiile contractuale de cumpărare a gazelor naturale dintre SA „Moldovagaz” și SA „Energocom”, în luna iunie 2024, prețul de achiziție va constitui 32,875 euro/MWh, fiind echivalent cu 349,79 euro pentru o mie de metri cubi, sau 6750,9 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA), reieșind din puterea calorifică superioară prognozată de 10,64 kWh pe metru cub, și cursul valutar respectiv”, se arată în comunicatul de presă emis de Moldovagaz.

Pentru luna mai, SA Energocom a anunțat anterior că a câștigat licitația pentru livrarea de gaze inițiată de Moldovagaz pe platforma electronică de tranzacționare administrată de BRM East Energy SRL, sucursala locală a Bursei Române de Mărfuri.

Atunci, Moldovagaz a informat că prețul de achiziție va constitui 31,13 euro/MWh, fiind echivalent cu 331,22 euro pentru o mie de metri cubi, sau 6298,5 lei o mie de metri cubi (fără TVA).

Astfel, în luna mai urmau să fie livrate circa 20 de milioane de m3 de gaze, în baza unei formule stabilite de Moldovagaz, ce includea indicele TTF Front Month.

Până acum, în perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale obliga Moldovagaz să procure gaze de la Energocom, invocând argumente de securitate energetică.

În luna mai a avut loc prima licitație la care a participat Energocom pe platforma BRM East Energy SRL, fiind înregistrate trei companii ofertante.