Modificări la legislația fiscală: de azi intră în vigoare noile cote la impozitele aferente plăților salariale
Începând de astăzi, 1 octombrie, intră în vigoare o serie de amendamente la legislația fiscală, care au fost votate de Parlament la 27 iulie, curent, în cadrul așa-numitei „mica reforma fiscală”. Pachetul legislativ aprobat prevede o serie de modificări, printre care diminuarea cotelor impozitelor aferente plăților salariale. Potrivit experților Transparency International Moldova noua formulă de impozitare va conduce la reducerea poverii fiscale preponderent pentru persoanele cu venituri mari și creşterea semnificativă a venitului disponibil al acestora de la câteva sute de lei la câteva mii de lei. Pentru persoanele cu venituri mici şi medii, însă, economiile vor fi minore, iar venitul acestora va creşte nesemnificativ de la câţiva lei până la câteva zeci de lei.
Secretarul general de stat din cadrul Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, a scris într-o postare pe Facebook că printre cele mai importante modificări țin de diminuarea cotele la impozitele aferente plăților salariale:
- diminuarea cu 5 puncte procentuale a cotei contribuțiilor sociale achitate de angajatori la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS);
- instituirea cotei unice de 12% la impozitul pe venitul persoanelor fizice (n.r.: 7% și 18% anterior);
- majorarea scutirii personale pentru persoanele fizice de la 940 la 2000 de lei pe lună.
Provocări și riscuri
Pe de altă parte, experții Transparency International Moldova (TI Moldova), au analizat aspectele legate de modificările declarate în domeniul impozitării veniturilor persoanelor fizice identificând o serie de provocări și riscuri.
Cu referire la introducerea cotei unice a impozitului pe venitul persoanelor fizice (12%), experții TI Moldova subliniază faptul că reforma urmează să fie realizată prin reducerea cotei maxime a impozitului pe venit pentru persoanele fizice de la 18% la 12%, dar totodată majorarea cotei minime de la 7 la 12%. În prima categorie sunt vizate persoanele cu venituri mari. Din categoria a doua fac parte persoanele cu venituri mici şi mijlocii, respectiv cota de impozitare a acestor persoane va creşte de la 7 la 12%.
„În ţările cu diferenţe pronunţate de venituri şi cu o sărăcie evidentă se recomandă impozitarea progresivă a veniturilor persoanelor fizice, adică cote diferenţiate de impozitare, aşa cum a fost anterior. Cotele unice de impozitare se aplică în economiile mari şi dezvoltate, cu o clasă de mijloc considerabilă în structura populaţiei”, se arată în analiza prelimanară a experților TI Moldova.
Potrivit TI Moldova, analiza datelor din tabelul de mai sus atestă că pentru diferite categorii de angajaţi (din agricultură şi silvicultură, invăţământ, sănătate, sectorul financiar şi pentru un caz cu venituri mari) noua formulă de impozitare cu o cotă unică de 12% va conduce la următoarele:
- scutirea de plăţi fiscale şi reducerea poverii fiscale preponderent pentru persoanele cu venituri mari, creşterea semnificativă a venitului disponibil al acestora de la câteva sute de lei la câteva mii de lei;
- pentru persoanele cu venituri mici şi medii „economiile” vor fi minore, iar venitul disponibil va creşte nesemnificativ, de la câţiva lei până la câteva zeci de lei;
- creşterea discrepanţelor în veniturile disponibile şi a inechităţii fiscale între persoanele cu venituri mici şi cele cu venituri mari. Asta ar fi o consecinţă a schimbării proporţiilor de venituri disponibile (după impozitare) raportate la veniturile brute (până la impozitare). Astfel, persoanele cu venituri mici şi mijlocii practic vor rămâne cam cu acelaşi venit disponibil (85-83% din venitul brut). Iar persoanele cu venituri mari se vor alege cu o creştere cu 3-4 puncte procentuale a venitului disponibil în venitul brut, comparativ cu formula actuală de impozitare. Respectiv, creşterea declarată a venitului angajatului cu 6% va veni preponderent în buzunarul celor cu venituri mari şi nu a celor cu venituri mici şi mijlocii;
- veniturile disponibile în creştere a persoanelor cu venituri mari vor genera posibile creşteri de consum intern şi de aşteptări inflaţioniste (creşterea preţuirilor) în defavoarea celorlalte persoane cu venit disponibil mic.
Trei dintre amendamente la legislația fiscală votate de Parlament la 27 iulie 2018 au intrat în vigoare la data publicării legii, altele șase intră în vigoare astăzi, 1 octombrie
În domeniul serviciilor HORECA (n.r.: hoteluri, restaurante, cafenele) și taximetrie intră în vigoare următoarele modificări:
- pentru industria HORECA – reducerea cotei TVA de la 20% la 10% pentru serviciile din restaurante, hoteluri, cafenele, catering etc.
- pentru activitatea taximetriștilor se propune un regim special de impozitare a angajaților cu salarii sub 10 mii de lei lunar cu aplicarea unui impozit fix pe venit de 500 de lei lunar. Totodată, se măresc amenzile pentru activitatea fără licență, iar pasagerul poate refuza achitarea călătoriei dacă nu primește bon de casă.
Reorientarea activităţii de control fiscal drept urmare a punerii în aplicare a Legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală
În legătură cu reforma fiscală aprobată de Guvern și instituirea interdicţiei asupra controalelor fiscale, a activității de întreprinzător pentru perioada de până la 1 ianuarie 2018, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) își reevaluează priorităţile ce vizează verificările fiscale. Astfel, SFS anunță că va pune accent pe conformarea voluntară – pârghie eficientă în respectarea legislației în vigoare, totodată continuând şi controalele fiscale, acestea fiind orientate prioritar pe fenomenele ce prezintă risc major pentru stabilitatea financiară a statului. Acţiunile menţionate vor viza perioada anului 2018.
Astfel, începând cu data de 1 octombrie 2018, SFS își va orienta activitatea de control fiscal spre:
- depistarea şi profilaxia fraudelor TVA;
- depistarea cazurilor de ,,achitare a salariului în plic şi muncii la negru” (continuând astfel campania „Spune nu salariului în plic!”);
Totodată, angajaţii SFS vor exercita controale fiscale la persoane fizice prin metode și surse indirecte de informații.