Ministrul de Externe susține că R. Moldova are nevoie de 1,1 miliarde de euro suplimentari pentru a acoperi costurile energetice în această iarnă
R. Moldova are nevoie de 1,1 miliarde de euro suplimentari pentru a acoperi costurile energetice în această iarnă, a declarat vineri, 11 noiembrie, ministrul de externe al R. Moldova Nicu Popescu pentru France Presse, informează Agerpres. „Situația noastră este foarte, foarte dificilă”, a declarat Nicu Popescu în marja Forumului pentru Pace de la Paris.
Potrivit lui Popescu, R. Moldova „este amenințată militar, precum și pe plan energetic și economic”. Ministrul a subliniat că R. Moldova caută surse de aprovizionare alternative. „Situația se va complica și mai mult în această iarnă, dar vom continua să o gestionăm”, a subliniat Nicu Popescu.
Ministrul de Externe al R. Moldova a precizat că 1,1 miliarde de euro sunt o estimare la data de 11 noiembrie și acoperă lunile de iarnă până în aprilie, potrivit sursei citate. Suma ar putea crește sau scădea în funcție de evoluția situației.
Șeful diplomației de la Chișinău contează pe noi ajutoare cu prilejul unei noi conferințe de sprijin pentru R. Moldova care se va desfășura la 21 noiembrie, la Paris. Reuniunea va fi găzduită de președintele Franței Emmanuel Macron.
În aprilie și iulie au avut loc două reuniuni similare ale donatorilor internaționali, care au permis strângerea a circa 600 milioane de euro. Potrivit sursei citate, Nicu Popescu a menționat că această sumă include confirmările de promisiuni de donații precedente și că o parte a acestor fonduri a fost deja afectată pentru asistarea refugiaților ucraineni în R. Moldova.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pe 7 noiembrie, pe teritoriul R. Moldova sunt 84 786 de cetățeni străini, (cetățeni ucraineni și de alte naționalități care au intrat pe segmentul R. Moldova – Ucraina de la începutul războiului), dintre care 43 138 sunt minori.
Din luna octombrie, R. Moldova primește 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), care urmau să fie livrate conform contractului semnat cu Gazprom în 2021. În acest context, au fost reduse livrările de gaze către malul stâng al Nistrului, iar ca urmare, Centrala de la Cuciurgan a oprit din 1 noiembrie livrările de energie către malul drept. Totodată, din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, R. Moldova nu mai poate importa electricitate din această țară.
În prezent, R. Moldova cumpără peste 80% din energia electrică din România, iar circa 10% din consum este acoperit din producția internă. De asemenea, R. Moldova folosește și energia livrată în baza contractelor de ajutor de avarie.