Ministrul Andrei Spînu explică ce a făcut statul cu împrumutul de 300 de milioane de euro din partea BERD
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a oferit, într-o postare pe rețelele de socializare, mai multe detalii despre ce au făcut autoritățile cu creditul de 300 de milioane de euro, contractat în 2022 de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Potrivit lui Spînu, „începând cu data de 20 octombrie 2022 și până pe data de 10 ianuarie 2023, au fost organizate peste 100 de runde de licitații pentru a cumpăra gaze naturale la cele mai bune prețuri de pe piață”. Ministrul a publicat și o imagine în care putem vedea zilele în care „s-a reușit cumpărarea de gaz și la ce preț”.
Ce este Indicele Lunii Următoare TTF: Este prețul gazului pentru livrările din luna următoare. Mai simplu, la acest preț se poate de cumpărat gaz cu livrare în luna următoare.
„Conform procedurilor BERD, Energocom, în primăvara anului trecut a precalificat un șir de companii pentru achiziția de gaz (7 companii). În fiecare zi, Energocom trimitea cererea de preț pentru acele companii și primea oferte. Erau selectate ofertele cu cel mai mic preț. La toate licitațiile au fost invitate PG, CNA, SIS, Reprezentanți din societate civilă, Serviciul Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Secretariatul Comunității Energetice, Corpul de control al Prim-ministrului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Justiției, Agenția Proprietății Publice. Pe tot parcursul timpului s-a asigurat transparență maximă a procesului”, a explicat Spînu.
Ministrul a declarat că gazul a fost achiziționat cu următoarele puncte de livrare: Depozitele de stocare în Ucraina, Punctul de interconectare Iași-Ungheni, Punctul de interconectare Budinice, Slovacia-Ucraina. Din aceste puncte, potrivit lui Spînu, gazul a fost livrat consumatorilor din țara noastră sau stocat.
„În costul gazului este inclus prețul de transport până la punctul de livrare menționate mai sus. Alte costuri de transport și/sau stocare sunt acoperite suplimentar de Energocom”.
Andrei Spînu mai spune că din motive de securitate autoritățile nu vor face publice datele privind stocurile de gaze pe care le deține țara noastră.
Din motive de securitate am anunțat că nu vom face public stocurile de gaze pe care le deține țara noastră. Toate datele vor fi făcute publice după ce vor fi depășite toate riscurile de securitate. Prețul mediu de achiziție a gazului a fost de 965 EUR/1000m3”, a explicat ministrul Infrastructurii.
Andrei Spînu se arată încrezut că țara noastră are „suficiente stocuri (de gaze naturale n. red. ) pentru a trece cu bine de această iarnă”. Energocom va continua să cumpere gaz de pe piețele internaționale”.
În luna ianuarie, la fel ca în decembrie, regiunea transnistreană va primi întreaga cantitatea de gaze naturale livrate companiei Moldovagaz de către concernul rus Gazprom – 5,7 milioane de metri cubi pe zi, în contextul contractului cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) de livrare a energiei electrice.