Ministrul Andrei Spînu anunță că „Gazprom” încă nu a oferit un răspuns referitor la livrările de gaze naturale pentru luna noiembrie
Ministru Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că gigantul rus Gazprom încă nu a notificat Chișinăul despre livrările de gaze naturale pentru luna noiembrie. În debutul ședinței Guvernului din 26 octombrie, ministrul a menționat că R. Moldova are rezerve de gaze naturale de aproximativ 90 de milioane de metri cubi și „în fiecare zi se fac achiziții noi de volume suplimentare”.
„Din păcate, nu avem un răspuns de la Gazprom, de la Federația Rusă referitor la livrările pentru luna noiembrie, chiar dacă am încercat de mai multe ori să iau legătura și să discutăm acesta subiect (…). Rezervele de gaze au ajuns la aproximativ 90 de milioane de metri cubi și în fiecare zi se fac achiziții noi de volume suplimentare de gaz. La fel facem și cu energia electrică. Ne pregătim să semnăm contracte pentru luna noiembrie”, a declarat ministrul Andrei Spînu, la începutul ședinței Guvernului din 26 octombrie.
Cât despre situația pe segmentul aprovizionării cu energie electrică, Andrei Spînu declară că „riscul de deconectări masive de la curentul electric există în continuare”, iar măsurile luate începând cu săptămâna trecută privind economisirea energiei electrice încă nu sunt „suficiente„ pentru a depăși acest risc.
„Riscul de deconectări masive de la curentul electric există în continuare. Situația se schimbă de la o zi la alta. (…) Pentru ziua de astăzi avem un deficit planificat de 7%. Acest deficit vine din contractul de avarie pe care-l are „Moldelectrica” cu operatorul de transport al energiei electrice din România „Transelectrica”. Se observă că măsurile luate începând cu săptămâna trecută, dar în mod special, începând cu ziua de luni, dau rezultate. Se simte o diminuare lentă a consumului, în mod special în orele de vârf, dar nu este suficient”, a mai declarat ministrul Andrei Spînu.
Pe 30 septembrie, compania Moldovagaz a primit de la concernul rus Gazprom confirmarea parțială a volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie, a anunțat viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care a menționat faptul că, din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 milioane de metri cubi pe zi.
Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova, după ce așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Centrala de la Cuciurgan va reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrulu. Potrivit lui Krasnoselski, decizia a fost luată în contextul în care Gazprom a anunțat despre limitarea livrărilor de gaze naturale ceea ce a limitat posibilitățile de producere a energiei electrice a regiunii transnistrene.
În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.
- A fost majorat tariful la gaz pentru consumatorii finali: 15 lei și 18 bani pentru un metru cub de gaze
- Începând cu 1 iunie, cetățenii vor achita aproximativ 18 lei și 60 de bani pentru un metru cub de gaze naturale. ANRE a aprobat noul tarif la gaze naturale
- Aproape 23 de lei pentru un metru cub de gaze naturale: ANRE a aprobat noile tarife
- Vom achita peste 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale. Noul tarif intră în vigoare de la 1 octombrie