Ministerul Finanțelor va aloca peste 69 de milioane de lei pentru majorarea capitalului social al SRL „Arena Națională” – DOC
Ministerul Finanțelor va aloca, din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2022, peste 69 de milioane de lei Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social. Un proiect în acest sens a fost aprobat în cadrul ședințe Guvernului din 1 septembrie 2022.
Potrivit documentului votat, Agenția Proprietății Publice, în calitate de asociat unic al Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională”, va asigura operarea modificărilor în Statutul Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” în vederea majorării capitalului social și prezentarea acestora, în termen de 30 de zile de la data adoptării, Instituției Publice „Agenția Servicii Publice” pentru efectuarea înregistrării de stat.
Agenția Proprietății Publice, până la data de 1 martie 2023, va prezenta Ministerului Finanțelor raportul privind valorificarea mijloacelor financiare alocate.
Potrivit unui proiect propus săptămâna trecută pentru consultări publice, din fondul de rezervă al Guvernului ar urma să fie alocate mijloacelor financiare în sumă de 24 de milioane de lei Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, pentru construirea drumului de acces către Complexul sportiv „Chișinău Arena”.
Proiectul Guvernului vine în contextul în care Arena, construită acum 3 ani, este nefuncțională până în prezent, iar principalul motiv este lipsa unei căi de acces.
Elaborarea proiectului pentru lucrarea respectivă a fost contractată de către Compania Publică de Implementare și va cuprinde o intrare pentru transport special și de urgență, stație pentru transportul public cu conectarea acesteia prin trotuar destinat pietonilor și persoanelor cu dizabilități către Complex, pistă de decelerare/accelerare, intersecție și drum de acces local cu sens retur paralel cu drumul național R6, iluminat stradal.
Funcțiile de beneficiar pentru lucrările executate vor fi îndeplinite de către Î. S. „Administrația de Stat a Drumurilor”.
Săptămână trecută, Complexul sportiv „Chișinău Arena” a fost la un pas de a fi debranșat de la rețeaua de aprovizionare cu energie electrică, din cauza datoriilor istorice și curente de circa 93 de mii de lei. Situația devenise atât de critică încât, joi, 25 august, furnizorul „Premier Energy” a telefonat societatea care gestionează obiectivul și a atenționat că merge să întrerupă alimentarea cu energie electrică. Arena polivalentă, darea în exploatare a căreia este tărăgănată din cauza lipsei infrastructurii rutiere, a fost deja deconectată de la rețeaua de alimentare cu gaze, la fel, din cauza datoriilor, iar cu întreprinderea care asigură paza obiectului a fost stabilită o înțelegere, privind achitarea ulterioară a datoriilor acumulate.
Arena, construită acum 3 ani și nefuncțională până în prezent, nu poate genera venituri de sinestătător și nu este finanațată prin linie bugetară directă. Astfel, de la finalizarea lucrărilor de construcție, SRL „Arena Națională”, societate care gestionează complexul, a fost mereu la un pas de a intra în incapacitate de plată față de furnizorii de utilități și de creditori.
Ziarul de Gardă a constatat că la mijlocul lunii iulie curent Consiliul SRL „Arena Națională” a pus în discuție inițierea și autorizarea procesului de insolvabilitate, dată fiind incapacitatea de plată a datoriilor de circa 2,5 milioane de lei către alți creditori decât partenerul privat, care are de recuperat de la stat pe parcursul următorilor 10 ani peste 28 de milioane de euro. S-a decis că inițierea procesului de insolvabilitate este inacceptabil, Agenția Proprietății Publice (APP) urmând să soluționeze problemele, iar Guvernul să aloce mijloace financiare pentru fondul de rulment care ar acoperi creanțele scadente către creditori și alte cheltuieli necesare.
DOC/ „Chișinău Arena”, în incapacitate de plată. A rămas fără gaze naturale, iar aseară a fost la un pas să rămână și fără curent electric
Problemele de la Complexul sportiv au fost dezvăluite de către ZdG încă în septembrie 2020. Menționam atunci că „Chișinău Arena” urma să fie dat în exploatare în luna octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor.
Deși de la data promisă trecuse aproape un an, „familiile cu copii” nu-și puteau petrece timpul liber în incinta Arenei, așa cum promitea unul dintre inițiatorii și promotorii proiectului, politicianul Andrian Candu. Terenurile de sport din cadrul Arenei nu puteau găzdui evenimente, iar complexul nu putea fi dat în exploatare, chiar dacă construcția a fost finalizată, iar echipamentele necesare pentru buna funcționare au fost instalate.
Inițial, s-a constatat că arena polivalentă nu putea fi dată-n exploatare pentru că nu putea fi conectată la rețelele de alimentare cu gaze, apă și canalizare, existente în zonă, apoi că nu era racordată la rețelele electrice. În mai 2019, printr-un prim acord adițional, statul și-a asumat obligația să achite în plus față de prevederile contractuale inițiale 1,5 milioane de euro pentru ca „Chișinău Arena” să fie conectată la apeduct și canalizare.
Ulterior, au apărut alte probleme care nu au fost luate în calcul la etapa inițierii proiectului, iar pentru a fi rezolvate, ZdG scria că era nevoie de investiții suplimentare: arena nu are construite drumuri de acces, iar unele terenuri adiacente complexului sportiv, pe unde urmează să fie făcute căi de acces, sunt în proprietate privată.
Pentru construcția drumurilor către complex și pentru exproprierea proprietarilor de terenuri din imediata apropiere sunt necesare hotărâri de Guvern și voturi în Parlament, care ar urma să majoreze aportul statului în acest proiect „social” cu alte peste 3 milioane de euro. Astfel, suma inițială indicată în contractul de parteneriat public-privat pe care statul trebuie să o ramburseze, de 43 de milioane de euro, urmează să crească, în final, cu peste 5 milioane de euro pentru ca proiectul „Chișinău Arena” să poată deveni funcțional.
Deși din septembrie 2020 au trecut doi ani, aceste probleme nu au fost rezolvat, iar „Chișinău Arena” nu a fost dată în exploatare. Acordul adițional nr 2, în valoare de 2,8 milione de euro (55 de milioane de lei) se pregătea încă din august 2020. Deși proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea proiectului Acordului adițional nr. 2 la CPPP nu era încă public, ZdG a aflat că acesta a fost elaborat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), în baza propunerilor Comisiei de Monitorizare a Parteneriatului Public-Privat. Acesta prevedea construcția căilor de acces spre complex de către partenerul privat, cu rambursarea ulterioară a investiției din bugetul de stat.