Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Mediul de afaceri din R.…

Mediul de afaceri din R. Moldova va avea acces la mai multe fonduri europene. Parlamentul va examina ratificarea Acordului de participare a R. Moldova la Programul UE privind Piața Unică

Imagine simbol

Mediul de afaceri din țara noastră va avea acces la mai multe fonduri europene. Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat, în ședința de miercuri, 25 octombrie, raportul la proiectul de lege care prevede ratificarea Acordului dintre R. Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării noastre la Programul Piața Unică, potrivit unui comunicat emis de Parlament.

Programul Piața Unică reunește activități inițiate în cadrul altor programe europene anterioare. Respectiv, prin implementarea acestuia, va fi oferit „un cadru de finanțare mai coerent pentru a sprijini o serie de obiective-cheie”. Mai exact, Programul Piața Unică se focusează pe asigurarea securității alimentare, protecția consumatorului și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii.

Un alt obiectiv al Programului este elaborarea și difuzarea statisticilor europene de înaltă calitate. Astfel, politicile UE vor putea fi monitorizate și evaluate, iar cetățenii, autoritățile, mediul de afaceri și factorii de decizie vor putea să participe activ la procesul democratic și să ia decizii în cunoștință de cauză.

Conform proiectului de lege, importanța participării R. Moldova la program este argumentată prin valorificarea oportunităților IMM-urilor să beneficieze de inovații revoluționare și de alte soluții elaborate în cadrul altor programe ale Uniunii, cum ar fi al nouălea program-cadru pentru cercetare și dezvoltare („Orizont Europa”) și Programul spațial.

„„Orizont Europa” va sprijini inovarea inițiată de întreprinderi sub toate formele sale. In sfârșit, simplificarea se realizează prin punerea în comun a tuturor instrumentelor financiare gestionate la nivel central în UE în cadrul fondului InvestEU, inclusiv a instrumentelor financiare de împrumut și de capitaluri proprii pentru IMM-uri”, notează Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, care este autorul proiectului de lege.

Conform prevederilor Acordului participarea Republicii Moldova sau a entităților juridice moldovenești la Programul Piața Unică este condiționată de contribuția financiară a R. Moldova la program și de costurile aferente de gestionare, execuție și funcționare în cadrul bugetului general al Uniunii.

Contribuția financiară a Moldovei la Programul Piața Unică se stabilește anual proporțional și adițional la suma disponibilă în fiecare an în bugetul Uniunii pentru creditele de angajament necesare pentru gestionarea, execuția și funcționarea Programului privind piața unică. Contribuția ia forma unei plăți anuale efectuate într-o tranșă și trebuie să fie datorată cel târziu în luna mai.

Valorile estimative ale contribuțiilor financiare ale Republicii Moldova pentru participare la Program pentru anii 2021-2027:

Pentru componenta I – Supravegherea pieței- contribuția totală – 360.004 euro, repartizată în modul următor: pentru anul 2021 – 1.063 euro; anul 2022 – 67.226 euro; anul 2023 – 55.306 euro; anul 2024 – 56.879 euro; 2 anul 2025 – 57.961 euro; anul 2026 – 60.257 euro; anul 2027 – 61.211 euro.

Pentru componenta II – Competitivitatea IMM-urilor – contribuția totală – 37.476 euro, repartizată în modul următor: anul 2021 – 94 euro; anul 2022 – 5.949 euro; anul 2023-5.992 euro; anul 2024 – 6.135 euro; anul 2025 – 6.279 euro; anul 2026 – 6.418 euro; anul 2027- 6.609 euro.

Ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană va fi propusă spre examinare în plenul Parlamentului.

Acordul de participare a R. Moldova la Programul UE privind Piața Unică a fost semnat pe 8 septembrie, la Bruxelles.

„(…) Programul va contribui la pregătirea sectorului privat și a instituțiilor statului pentru regulile și standardele europene și va spori accesul la piețele europene pentru produsele și serviciile moldovenești. Totodată, programul încurajează crearea start-up-urilor și dezvoltarea unor întreprinderi mici și mijlocii competitive și sustenabile și oferă acces la expertiza și bunele practici ale statelor membre UE.

(…) O economie competitivă și puternică înseamnă locuri de muncă bine plătite acasă și standarde de viață mai înalte pentru cetățeni”, a declarat atunci președinta Maia Sandu.

În noiembrie 2022, membrii Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană au cerut instituțiilor europene liberalizarea totală a comerțului și transportului din R. Moldova în Uniunea Europeană și accelerarea integrării R. Moldova în Piața Unică Europeană.

Instituită în 1993, Piața Unică a UE este „una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene”. Aceasta garantează că mărfurile, serviciile, persoanele și capitalurile pot circula liber pe întreg teritoriul UE.

Conform Consiliului European, Piața Unică le permite cetățenilor UE să locuiască și să lucreze oriunde în UE, oferindu-le oportunități mai bune de angajare. Datorită acesteia, consumatorii au acces la o gamă mai largă de servicii și produse de înaltă calitate putând avea încredere că acestea sunt sigure și respectă mediul.

Pe 23 iunie, Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.