Magazinele duty-free vs starea de urgență. Cum explică ministrul Finanțelor modificările operate în Codul Fiscal
În hotărârea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru o serie de măsuri de susținere a cetățenilor în perioada stării de urgență se găsesc mai multe modificări la Codul Fiscal care vizează activitatea magazinelor duty-free.
Respectiv, Guvernul își asumă răspunderea pentru modificarea conținutului alin. (9) art. 24 din Codul Fiscal, prin eliminarea textului „amplasat în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova”.
Alin. (9), art. 24, CF: „Suma accizelor achitată la introducerea pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a mărfurilor străine supuse accizelor în regim vamal de import se restituie la scoaterea acestora de pe teritoriul vamal, la plasarea lor sub destinaţie vamală magazin duty-free amplasat în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova, la plasarea lor sub destinaţie vamală zonă liberă, în modul stabilit de Guvern”.
Potrivit opoziției parlamentare, sub pretextul „măsurilor de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență” sunt favorizate anumite afaceri.
Deputatul PAS Radu Marian afirmă că modificarea respectivă din Codul Fiscal eliminină o „prevedere introdusă în iunie 2019, care oferea dreptul la restituirea accizelor doar magazinelor duty-free amplasate în zona plecării de pe teritoriul Republici Moldova”, respectiv, acum ar fi favorizate magazinele duty-free de la „granița” cu regiunea transnistreană și „redeschisă” o „portiță de contrabandă”.
Anterior, în perioada Guvernului Sandu, Parlamentul a aprobat un proiect de lege cu privire la anularea facilităților fiscale pentru magazinele de tip duty-free, amplasate la intrarea în R. Moldova, precum și cele aflate pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova. Potrivit modificărilor, magazinele respective urmau a fi impozitate, pentru a reduce riscurile de contrabandă, dar și pentru a crea o concurență echitabilă.
La rândul său deputatul PPDA Igor Munteanu susține că „cineva încearcă să manipuleze opinia publică și să folosească situația excepțională ca să-și facă niște afaceri”, deoarece modificările ar favoriza „importul de țigări fără prelevarea de accize, ceea ce ar însemna daune de milioane de lei”.
Deputatul Radu Marian susține că urmează a fi informați „partenerii internaționali și donatorii” despre respectivele modificări.
În cadrul unui briefind susținut în dimineața zilei de astăzi, 3 aprilie, ministrul Finanțelor a calificat criticile aduse referitor la această modificare, dar și altele incluse în pachetul măsurilor de susținere, drept falsuri și declarații iresponsabile, declarând că „persoanele care le-au generat nu au intrat în esența modificărilor”.
Ministrul Serghei Pușcuța a negat că prin modificarea legislației fiscale în partea ce ține de activitatea magazinelor duty-free s-ar încerca redeschiderea magazinelor duty-free în zona transnistreană și a afirmat că prin modificările operate nu se schimbă regimul fiscal de lucru al magazinelor duty-free.
Potrivit ministrului Finanțelor, prin modificările din octombrie 2019 la Codul Fiscal s-au admis unele prevederi cu impact negativ asupra producătorilor locali, iar acum acestea au fost remediate.
„Astăzi, producătorul autohton care astăzi livrează mărfuri în zona duty-free urmează să calculeze și să achite accize în bugetul de stat. Totodată, conform legislației, este prevăzut că magazinul duty-free în cazul în care vinde aceste mărfuri în regim de intrare în Republica Moldova urmează să calculeze și să achite acciza. astfel, bunurile care sunt primite de la producătorii autohtoni în magazinul duty-free și care ulterior se vând pe direcția de intrare în R. Moldova, acciza se aplică de două ori, dublu, fapt care face ca mărfurile autohtone să devină totalmente necompetitive cu mărfurile de import care se vând în regimul duty-free și la care acciza se aplică doar o singură dată”, a declarat ministrul Finanțelor.
Solicitați să comenteze modificările operate la Codul Fiscal în partea ce vizează magazinele duty-free, mai mulți experți economici au declarat pentru Ziarul de Gardă că urmează să analizeze subiectul, după care vor putea expune anumite opinii.
La scurt timp după schimbarea puterii în iunie 2019 și plecarea PDM de la guvernare, a devenit cunoscut faptul că Ilan Șor și familia sa au vândut cea mai mare parte a aflacerilor din R. Moldova, mai exact companiile Dufremol SRL și DFM SRL, care se ocupă de afacerea duty-free.