UPDATE Audieri la Parlament: Recomandările Comisiei economie pentru instituțiile responsabile din sectorul gazelor naturale
Parlamentul organizează marți, 3 decembrie, o ședință publică pe subiectul „majorării tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale”. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe audiază instituțiile responsabile de sectorul gazelor naturale.
UPDATE 14:00 Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a recomandat o serie de acțiuni, care ar urma să fie realizate de instituțiile responsabile în următoarele 60 de zile.
Astfel, furnizorii de gaze naturale și energie termică vor prezenta un plan de achiziție pentru diversificarea produselor, pentru o perioadă de 12 luni. „O solicitare de a noastră este ca aceste achiziții să nu fie făcute toate odată. Trebuie făcute progresiv, să fie împărțite în contracte, cu formule de preț, furnizori și perioade diferite, pentru a reduce riscul de turbulențe pe piață”, a specificat deputatul Radu Marian.
La fel, au fost recomandate o serie de acțiuni pentru Ministerul Energiei. Printre acestea, figurează evitarea intervenției directe în achiziția de zi cu zi și estimarea de prețuri. Pe de altă parte, Ministerul Energiei ar urma să „depună eforturi suplimentare” pentru a identifica furnizori strategici. La fel, instituția urmează să stabilească indicatori de performanță anuali pentru companiile energetice și pentru managementul lor. Alte recomandări vizează activitatea SA „Energocom” și a ANRE.
În contextul în care SA „Moldovagaz” are obligația legală de a procura gaze naturale și de a asigura echilibrul între consumul minim și siguranța aprovizionării, președintele Consiliului de administrație, Vadim Ceban, a accentuat că 80 % din volumul necesar pentru sezonul de iarnă este asigurat, iar lunile decembrie și ianuarie sunt acoperite în totalitate. Moldovagaz mai urmează să achiziționeze 163,4 milioane de metri cubi de gaze pentru lunile februarie și martie. În total, pentru perioada noiembrie-martie, malul drept prognozează că va avea nevoie de 725 de milioane de metri cubi.
UPDATE 11:59 Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de observatori al SA „Moldovagaz” și expert în energetică, a întrebat directorul general interimar al Energocom, Victor Bînzari, de ce compania nu a cumpărat gaze în aprilie, când prețul pe piață era de circa 25 de euro/MWh.
„Din ianuarie până în aprilie, Energocom avea obligația să dea gaze Moldovagaz, iată vedem cu 51,5 euro, iar în aprilie cu 43,5 euro. Domnul Bînzari a spus că în aprilie era preț de 25 de euro. Dacă voi aveați gaz scump și era ieftin pe piață, de ce nu l-ați cumpărat să-l consumăm acum, dacă acel gaz scump oricum trebuie să-l dați Moldovagaz (Energocom a cumpărat înainte de sezonul rece 2023-2024 cantitatea de gaze naturale necesare, după care prețul a scăzut pe piața internațională în lunile de iarnă n.r.)? Cine decide când voi cumpărați și ce volume? Este vreo strategie la Energocom”, a întrebat Tofilat.
Răspunsul lui Victor Bînzari:
„Da, sigur este o strategie. Strategia este evitarea riscurilor financiare. Strategia se numește back-to-back. Această strategie este utilizată de toți traderii din regiune. Noi avem o strategie. În anii 2022 și 2023, Energocom a învățat foarte multe de la traderii care sunt în regiune. Sunt companii care au renunțat la gazul rusesc, cum ar fi PiGNG. Noi am fost onorați să avem în calitate de consilier un coleg care a avut o funcție înaltă în acea companie și a povestit în detalii care sunt factorii riscanți în acea perioadă.
Inclusiv acea companie, PiGNG, a achiziționat gaze LNG pentru Polonia, în timp ce toată lumea râdea de ei. Și-au asumat acest risc. Iar acum în Polonia avem niște prețuri foarte înalte, un pic mai înalte decât în alte țări europene. Din lecțiile învățate de alte companii, decizia a fost foarte clară. Cumpărăm doar ceea ce putem vinde. Având în vedere că, de la 1 ianuarie 2025, avem o piață liberă și fiecare din consumatori poate să-și aleagă furnizorul, nimeni nu încearcă să riște cu acest lucru”.
În perioada ianuarie-aprilie 2024, Energocom a vândut gaze către Moldovagaz din stocurile cumparate pentru sezonul rece anterior, 2022/2023, în baza dispoziției CSE nr. 97 din 27 decembrie 2023.
Consumatorii casnici din R. Moldova achită din 1 decembrie cu 27,5% mai mult pentru un metru cub de gaze naturale, sau un preț cu circa 3,3 lei mai mare decât cel anterior.