Conferință Internațională: Programul Europa Digitală oferă finanțare strategică pentru proiecte din patru domenii-cheie
Conferința Internațională „Digital Innovation Hub – un instrument important pentru Transformarea Digitală în R. Moldova” se desfășoară miercuri, 13 martie, în contextul aderării R. Moldova la programul multianual Digital Europe (Europa Digitală).
Evenimentul este organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) în calitate de orchestrator al Digital Innovation Hub of Moldova și implementator al proiectului „DIH of Moldova Steps 4 EDIH”, partenerul evenimentului fiind Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării R. Moldova.
Potrivit organizatorilor, unul dintre obiectivele Conferinței Internaționale „Digital Innovation Hub – an important tool for Digital Transformation in the Republic of Moldova” este stabilirea unui dialog constant cu administrația publică centrală și partenerii de dezvoltare, astfel încât Hub-urile Europene de Inovare Digitală (EDIH) să funcționeze în R. Moldova în calitate de ghișee unice care să sprijine companiile și organizațiile din sectorul public să răspundă provocărilor digitale și să devină mai competitive.
„Toate aceste provocări vor putea fi depășite grație programului Europa Digitală, care va oferi finanțare strategică pentru sprijinul proiectelor în patru domenii-cheie de capacitate: supercalculul, inteligența artificială, competențele digitale avansate și asigurarea unei utilizări pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate, inclusiv prin intermediul centrelor de inovare digitală. Această activitate va avea loc cu sprijinul proiectului „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic” (DT4SME), finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), implementat de GIZ Moldova. Partener al evenimentului este Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova, Guvernul Suediei și UKAid”.
Prezent la eveniment, Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a declarat că adoptarea Strategiei de transformare digitală este una dintre cele mai importante realizări din ultimul an. „Prin digitalizare avem șansa să transformăm totalmente modul în care statul interacționează cu cetățenii și cu antreprenorii, modul în care oamenii noștri văd instituțiile statului, sau mai bine zis, nu le văd, pentru că atunci când vorbim de un stat digital – totul este într-o pagină web. Asta este ceea ce ne dorim. Este un instrument foarte puternic în a construi încrederea dintre stat și cetățeni.
Putem să afirmăm cu toată mândria că suntem lider regional la capitolul digitalizării serviciilor publice. Avem deja 53 de servicii publice pentru antreprenori, iar până la sfârșitul acestui an mizăm ca 75% din serviciile publice pentru antreprenori să fie digitalizate.
Dorim să avansăm și la capitolul digitalizarea întreprinderilor. Rolul platformelor, precum Digital Innovation Hub, este să ajute antreprenorii să își digitalizeze procesele, structurile și activitatea. Vorbim de oportunitatea de a ieși peste hotarele țării, și anume digitalizarea și adaptarea instrumentelor digitale oferă această oportunitate. Odată cu semnarea programului Digital Europe avem acces la foarte multe oportunități modernizare și finanțare pentru antreprenori”, a menționat Dumitru Alaiba.
La panelul de discuții în cadrul conferinței sunt așteptați reprezentanții autorităților publice centrale și locale, reprezentanții ambasadelor, mediul academic, membrii Digital Innovation Hub of Moldova, partenerii locali și internaționali, dar și reprezentanți ai IMM-urilor.