Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Licitație internațională pentru „a identifica…

Licitație internațională pentru „a identifica un nou investitor pentru portul strategic al R. Moldova”, anunțată de BERD

Sursa: Ministerul Energiei al R. Moldova/Facebook

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), proprietarul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), a anunțat luni, 14 aprilie, că a lansat „un proces structurat de fuziuni și achiziții (M&A) printr-o procedură de licitație internațională, cu scopul de a identifica potențiali investitori strategici și financiari care pot sprijini în continuare dezvoltarea cu succes și pe termen lung a acestui activ strategic pentru R. Moldova”. Procesul este realizat „în deplină coordonare” cu Guvernul R. Moldova, conform unui comunicat de presă emis de BERD.

„De la achiziționarea Portului Internațional Liber Giurgiulești în 2021, BERD a sporit eficiența, volumul de producție și profitabilitatea acestuia. BERD și-a declarat în mod constant intenția de a atrage investitori cu renume pentru a sprijini în continuare portul și pentru a-l transforma într-un centru competitiv pentru comerțul regional și internațional”, a transmis Banca.

BERD a mai comunicat că este consiliată în cadrul acestui proces de fuziuni și achiziții de către Raiffeisen Bank.

PILG este situat pe o scurtă porțiune de faleză la Dunăre din R. Moldova și se învecinează atât cu România, cât și cu Ucraina.

În calitate de principal port al Republicii Moldova, acesta gestionează peste 70% din comerțul de import și export realizat pe cale navigabilă, „asigurând lanțurile de aprovizionare ale Moldovei pentru multiple tipuri de mărfuri, aducând beneficii semnificative economiei moldovenești și jucând un rol esențial în creșterea sa viitoare”.

„Rolul său strategic a crescut în regiune, iar portul este bine poziționat pentru a servi la reconstrucția viitoare a Ucrainei. 

BERD susține construcția și operarea Portului Internațional Liber Giurgiulești din 1995. De-a lungul istoriei sale, portul s-a confruntat cu diverse dificultăți financiare și operaționale în procesul de dezvoltare ca entitate deplin funcțională”, potrivit BERD.

În 2013, BERD a acordat un nou împrumut și a devenit principalul beneficiar economic al operaționalizării portului.

În 2021, BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics, devenind singurul proprietar final al Danube Logistics SRL, operatorul Portului.

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a vizitat, la 10 aprilie, Terminalul Petrolier din Portul Internațional Liber Giurgiulești, operat de ÎCS Danube Logistics SRL, „principala cale de import în Moldova a produselor petroliere”. Ministerul Energiei a comunicat atunci că oficialul „s-a documentat în privința capacităților de depozitare din Portul Internațional Liber Giurgiulești, având în vedere planurile de a crea, începând cu anul 2026, stocuri de produse petroliere pentru situații de urgență”. Stocurile vor fi de peste 200 000 de tone, suficiente pentru 90 de zile de import net mediu zilnic sau 61 de zile de consum.

Europa Liberă România a scris, în vara anului 2024, că Guvernul României a confirmat intenția de a cumpăra Portul Giurgiulești din Republica Moldova. Începerea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție ți Dezvoltare a fost aprobată printr-un memorandum într-o ședință de Guvern din august 2024. Statul român îi are ca potențiali rivali pe doi miliardari din Bulgaria, mai relata sursa citată. Guvernul de la Chișinău a precizat atunci că nu intenționează să vândă portul de stat.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, un oficial al BERD a confirmat că banca vrea să vândă PILG și că este interesată ca procesul să decurgă transparent.

Complexul portuar Giurgiulești cuprinde Portul Internațional Liber Giurgiulești, operat de ÎCS „Danube Logistics” SRL, a cărui proprietar este BERD, și Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești, operat de Întreprinderea de Stat „Portul Fluvial Ungheni”.