Legile „târgului”, la casele de schimb valutar
Moneda unică euro și dolarul american continuă să piardă valoare, depreciindu-se în raport cu leul moldovenesc cu 10 și respectiv 9 bani, față de ieri, 2 martie.
Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 3 martie, un curs valutar de 20 de lei și 55 de bani. Dolarul american este cotat la 18 lei și 31 de bani. Însă, alte cifre observăm la casele de schimb valutar din țară. Cursul prezentat de aceștia diferă de la o bancă la alta, sau de la o regiune la alta.
Reprezentanții Băncii Naționale se grăbesc să ne spună că în R. Moldova regimul cursului valutar este unul schimbător: rata de schimb a monedei naționale față de alte monede este determinată de cerere și oferta de valută pe piață, iar BNM intervine doar cu scopul evitării fluctuațiilor excesive.
„Cursul valutar prezentat zilnic de Banca Națională a Moldovei este o reflecție a cursurilor de pe piața interbancară și intrabancară şi el este utilizat în scopuri contabile şi statistice. La rândul său, casele de schimb valutar nu fac parte din nici una dintre aceste pieți. Astfel, cursurile de schimb aplicate de ele se stabilesc în mod independent şi nu este impusă respectarea strictă a cursului stabilit de BNM. Cursul valutar e prețul pentru o monedă, care, ca și în cazul unei piețe nereglementate, se formează în baza cererii și a ofertei”, ne-a explicat Adrian Lupușor, expert economic de la Centrul Analitic Expert-Grup.
„În situaţii normale, de regulă, diferenţa între cursul oficial şi cursul cumpărării şi vânzării este foarte mic. În situaţii de agiotaj, diferenţa aceasta tinde să fie mai mare, luând în consideraţie că suntem într-o piaţă liberă, preţurile sunt stabilite de piaţă, iar Banca Naţională nu poate interveni prin anumite măsuri administrative”, a declarat Lucia Hadârcă, director Departament Operaţiuni Valutare BNM, în cadrul unei conferințe de presă.