Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   La ce preț a cumpărat…

La ce preț a cumpărat Tiraspolul, pentru prima dată, gaze naturale de pe piața din R. Moldova

Foto. Tiraspoltransgaz/ Facebook

Autoritățile au anunțat că, în premieră, Moldovagaz a cumpărat gaze naturale pe platforma de tranzacționare Bursa Română de Mărfuri (BRM) EST din „sursele financiare ale Tiraspoltransgaz”. Totuși, ZdG a aflat că compania care a vândut gazele naturale pentru regiunea transnistreană nu este societatea deținută de stat, Energocom, care a livrat gaze în primele 10 zile ale lunii februarie, din contul grantului de 20 de milioane de euro oferit de UE.

ZdG l-a întrebat pe președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, de la ce companie a achiziționat Moldovagaz volumul de circa 2,59 milioane de metri cubi, care va fi livrat miercuri, 12 februarie, consumatorilor malului stânga al Nistrului. Acesta a spus că „noi am cumpărat prin bursă, nu cunoaștem”, deși în procesul de achiziție Moldovagaz nu cunoaște de la ce companii a primit oferte, dar odată acceptate, semnează contracte.

Cât despre prețul de achiziție al gazelor, Ceban a făcut referire la prețul publicat pe BRM EST. Conform datelor consultate de ZdG, au avut loc două tranzacții, iar prețul mediu ponderat a fost de 1359,8 lei/MWh, adică circa 69,59 euro/MWh. Astfel, pentru cantitatea solicitată, Tiraspolul ar fi plătit circa 1,917 milioane de euro.

Întrebați de ZdG, reprezentanții Energocom au menționat că compania nu a participat la licitația anunțată de Moldovagaz.

Achiziția de gaze efectuată de Moldovagaz pentru Tiraspoltransgaz nu a fost reglementată de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 10 februarie, în care se menționează cel de-al doilea împrumut, de 3 milioane de metri cubi de gaze, care a fost oferit regiunii transnistrene marți, 11 februarie.

Prețul de achiziție al gazelor cumpărate de Energocom, în perioada 1-10 februarie, din cele 20 de milioane de euro acordate de UE, a constituit „în jur de 57 euro/MWh (sau aproape 600 euro/1000 m3)”, potrivit companiei de stat.

Tiraspoltransgaz a plătit în avans gazele naturale achiziționate, iar „tranzacția a fost impusă cu TVA”, a menționat Ministerul Energiei.

„Achiziția de gaze de pe BRM de către Tiraspoltransgaz a fost una dintre soluțiile propuse de Ministerul Energiei încă două luni în urmă, pe 11 decembrie 2024, pentru a preveni criza umanitară din regiune”, a subliniat Ministerul.

Andrei Curăraru, expertul în securitate al Comunității WatchDog.MD, s-a întrebat „de ce au cerut ajutorul UE, dacă au bani pentru gaz?”.

„Dacă acest volum e suficient pentru consumul real al regiunii, atunci tot gazul „gratuit” peste acest volum a fost doar subvenționarea unui regim separatist prin criptoferme și alte întreprinderi care l-au primit. Însuși Krasnoselki a recunoscut că au funcționat întreprinderi mici și mijlocii – nu acesta era scopul ajutorului umanitar al UE”, a declarat Curăraru.

Totodată, în conformitate cu Dispoziția CSE din 10 februarie 2025, SA „Moldovagaz” pe data de 11 februarie 2025 a transmis SRL „Tiraspoltransgaz” gaze naturale în volum de 3 milioane de metri cubi, cu titlul de împrumut.

SA Energocom a anunțat că, în perioada 1-10 februarie, a cumpărat pentru regiunea transnistreană, conform solicitărilor Tiraspoltransgaz și dispoziției CSE, 26,456 milioane metri cubi de gaze.

Stânga Nistrului a refuzat oferta Uniunii Europene de 60 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice.

Din 13 februarie, Guvernul va permite tranzitarea gazelor de la frontiera cu R. Moldova către regiunea transnistreană în baza unui contract semnat de Moldovagaz și compania maghiară MET Gas and Energy Marketing AG.

„Costurile de tranzit vor fi achitate de către Tiraspoltransgaz în avans. Soluția pe care a ales-o regimul de la Tiraspol înseamnă că locuitorii regiunii vor continua să trăiască într-o stare de imprevizibilitate și îngrijorare cu privire la furnizarea gazelor. Este o soluție care nu rezolvă problema pe termen lung. Totuși, nu vom bloca livrarea gazelor și nu vom lăsa oamenii de pe malul stâng să înghețe”, a spus premierul Dorin Recean.

Potrivit deciziei CSE, SA „Moldovagaz” va încheia contracte de vânzare-cumpărare a gazelor naturale și le va livra către SRL „Tiraspoltransgaz”, cu condiția recepționării plăților în avans pentru gaze și serviciile de transport. După încheierea contractului, gazele vor fi aduse la frontieră cu R. Moldova de către compania din Ungaria.

„Tiraspolul va întreprinde următoarele acțiuni pentru a arăta deschidere: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă și scoaterea posturilor de control, instalate în 2022”, notează Guvernul.

Prima livrare de la MET Gas and Energy Marketing AG ar putea avea loc pe 13 februarie. Pentru 11-12 februarie, CSE a decis că Moldovagaz va vinde, cu plata în avans, 2 milioane de metri cubi de gaze către Tiraspoltransgaz și va împrumuta alte 3 milioane de metri cubi, care urmează a fi restituite până la data 31 martie 2025.