Instituțiile Europene oferă suport R. Moldova în proiectul privind interconectarea electrică cu România
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană pentru Investiții (BEI), Banca Mondială și Uniunea Europeană oferă finanțare R. Moldova în proiectul de interconectare electrică dintre R. Moldova și România. Ministerul Economiei a semnat în acest sens două acorduri de împrumut cu BERD și BEI, astăzi, 20 decembrie. Investiția acoperă construcția unei noi linii electrice de înaltă tensiune între Vulcănești, în sudul Moldovei și Chișinău, modernizarea și extinderea stațiilor din Chișinău și Vulcănești și construirea unei stații electrice de tip back-to-back în Vulcănești. Interconexiunile vor fi construite de către întreprinderea de stat Moldelectrica pe parcursul a trei ani, în perioada 2019-2022.
Sursele de finanțare identificate pentru realizarea acestui proiect sunt oferite de către BERD și BEI printr-un un împrumut în valoare de 80 de milioane de euro fiecare, un împrumut acordat de către Banca Mondială în valoare de 70 milioane euro și un grant oferit de Uniunea Europeană de circa 40 milioane euro.
Prezent la eveniment, Peter Michalko, Ambasadorul UE în R. Moldova, a declarat: „Parteneriatul dintre UE, BERD, BEI și Banca Mondială pentru susținerea acestui proiect va crește competitivitatea pe piața energiei în beneficiul cetățenilor.”
Alexander Stubb, Vicepreședintele BEI, a declarat că prin acest proiect, BEI arată modul în care contribuie la deschiderea frontierelor și la construirea de poduri între vecinătatea estică și piața UE. „Siguranța și diversitatea aprovizionării cu energie sunt factori cheie care permit economiei moldovenești să se dezvolte în continuare”, a spus oficialul.
Harry Boyd-Carpenter, Director BERD pentru proiecte de energie, consideră că proiectul este un prim pas în procesul de integrare a R. Moldova în piața europeană a energiei electrice: „Este o schimbare cu adevărat revoluționară pentru securitatea energetică a Moldovei. Aceasta va introduce o concurență reală pentru sursele de energie existente, permițând Moldovei să acceseze sursele din România și prin România – cele din regiune”.
„Grupul Băncii Mondiale salută lansarea acestui proiect extrem de important, care va contribui la consolidarea și diversificarea infrastructurii critice a Moldovei, dar mai presus de toate va asigura cetățenilor din Moldova o aprovizionare stabilă și sigură cu energie”, a declarat Anna Akhalkatsi, Șef al Oficiului Băncii Mondiale în Moldova.
BEI finanțează proiecte în R. Moldova pe baza mandatului extern al UE pentru împrumuturi. Acest mandat oferă BEI o garanție acoperită de bugetul UE pentru proiecte de interes semnificativ pentru UE și vecinii săi din est, în domeniile infrastructurii sociale și economice, dezvoltarea sectorului privat local și acțiunile în domeniul climei. De la lansarea operațiunilor de împrumut ale BEI în Moldova, angajamentele de creditare ale BEI în țara respectivă se ridică la aproximativ 800 de milioane de euro, inclusiv proiectul actual.
BERD este principalul investitor în R. Moldova. Până în prezent, Banca a investit peste 1 miliard de euro în 117 proiecte din diverse sectoare: infrastructură, energie, bancar, industrie, comerț și agricultură. Portofoliul curent include 43 de proiecte active, în valoare de 469 de milioane de euro (inclusiv banii care încă nu au fost debursați).
Asistența UE acordată Republicii Moldova sprijină obiectivele Acordului de asociere. Ea este legată de angajamentele de reformă ale țării în temeiul Acordului de asociere și vizează îmbunătățirea calității vieții cetățenilor într-o manieră tangibilă și vizibilă, consolidarea statului de drept, precum și îmbunătățirea climatului de afaceri, cu scopul de a beneficia de avantajele ZLSAC și de a sprijini o mai mare conectivitate între Republica Moldova și UE în domeniul energiei și al transporturilor.