INFOGRAFIC Din ce țări și la ce preț a achiziționat R. Moldova gaze naturale în primele 9 luni ale anului 2024
În lunile iulie-septembrie, Societatea pe acțiuni Energocom anunță marți, 5 noiembrie, că a achiziționat de pe piața europeană aproximativ 3,5 milioane de MWh de gaze naturale (echivalentul a circa 329 de milioane de metri cubi), dintre care cea mai mare parte, 3 milioane de MWh (ceea ce constituie 284 678 000 de metri cubi) a fost vândută către Moldovagaz pentru consum curent sau pentru sezonul rece ce urmează.
Iulie-septembrie 2024
Conform unui comunicat de presă emis de Energocom, prețul mediu ponderat al gazelor procurate în perioada iulie-septembrie a constituit 35.25 euro/MWh (sau 404,92 dolari per 1000 de metri cubi). În acest scop au fost folosiți bani din grantul oferit R. Moldova de Guvernul Norvegiei Nansen, din creditul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și surse proprii ale companiei.
„Pentru aceste achiziții au fost organizate 42 de runde de licitații respectând regulile creditului BERD, la fiecare rundă participând până la nouă companii din Europa. 12 runde s-au finalizat cu încheierea contractelor de livrare. La toate licitațiile organizate au fost invitați și au participat reprezentanți ai instituțiilor de drept, reprezentanți ai Ministerului Energiei, Agenției Proprietății Publice și ai societății civile.
În cantitatea totală de achiziții din trimestru 3 se includ 535 000 de MWh de gaze (sau circa 50 de milioane de metri cubi), procurate de pe Bursa Română de Mărfuri și care au fost depozitate în România în calitate de stocuri de securitate sau stocuri comerciale în limita minimă prevăzută de legislație de 15% din consumul anual – sunt gaze prevăzute pentru cazuri excepționale”, se arată în comunicatul de presă.
Ianuarie-august/septembrie 2024
Astfel, în perioada ianuarie-septembrie 2024, SA Energocom a achiziționat în total circa 4,4 milioane de MWh (sau 413 milioane de metri cubi). ¾ din gaze au fost procurate de la companii înregistrate în România și de pe bursa română – BRM. În total, s-au semnat contracte cu 8 entități comerciale din România, Grecia, Austria, Elveția.
Anterior, Energocom a anunțat că, în perioada 1 ianuarie-15 august 2024, a achiziționat aproximativ 1,82 milioane de MWh de gaze naturale (echivalentul a circa 171 milioane metri cubi). Prețul mediu ponderat pentru toate achizițiile până în august 2024 constituie 30,98 Euro/ MWh (sau 355,23 dolari/1000 de metri cubi). În acest sens, au fost folosite atât surse financiare proprii ale companiei, cât și grantul norvegian Nansen. Cele mai mari volume de gaze au fost procurate în luna august – peste 828 de mii de MWh (sau circa 78 de milioane de metri cubi) și în aprilie – circa 400 de mii de MWh (37 de milioane de metri cubi).
Ulterior, la prețurile de achiziție se adaugă costurile de transport și alte cheltuieli logistice.
La capitolul tranzacțiilor de vânzare către Moldovagaz, Energocom menționează că acestea au fost adjudecate pe platforma administrată de BRM Est, subsidiara locală a Bursei Române de Mărfuri, fiind și operatorul platformei de tranzacționare a gazelor naturale din Chișinău. Alte cantități mai mici au fost vândute către companii locale, în contextul în care de la 1 ianuarie 2025 toți consumatorii mari vor fi obligați să procure gaze de pe piața liberă, iar în această perioadă tot mai mulți agenți economici migrează spre platformă BRM Est.
În scenariul în care compania rusească Gazprom va opri livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană a R. Moldova, autoritățile vor aplica treptat o serie de măsuri pentru a atenua impactul acestei decizii.
Ministerul Energiei a inclus în Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 – 2025 două scenarii de comportament a concernului rus „Gazprom” după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025. Unul dintre scenarii presupune că partea rusă va căuta rute alternative pentru alimentarea cu gaze a regiunii transnistrene, având în vedere obligațiile contractuale ale „Gazprom” față de „Moldovagaz”. În această situație, autoritățile din R. Moldova „nu vor obstrucționa livrarea”, conform unui comunicat de presă.
Chiar și în cazul unei stopări totale a furnizării de gaze, Ministerul Energiei estimează că nu va exista un deficit de gaze pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului și că nu va fi necesară deconectarea consumatorilor întreruptibili.
- Începând cu luna decembrie 2022, întreg volumul de gaze naturale de 5,7 mil. m3/zi livrat către Republica Moldova de SAP „Gazprom” a fost alocat de către SA „Moldovagaz” pentru acoperirea consumului malului stâng și pentru producerea energiei electrice de către MGRES pentru malul drept.
În caz de necesitate, SA „Energocom” va putea asigura furnizarea de gaze naturale pentru categoriile de consumatori protejați și vulnerabili din regiunea transnistreană prin intermediul SRL „Tiraspoltransgaz”, „în schimbul unei plăți corespunzătoare costurilor de achiziție”. Deși infrastructura actuală de transport a gazelor permite acoperirea necesarului de consum pentru întreaga țară, există riscul ca pe malul stâng consumatorii să nu își poată permite achiziționarea gazelor la prețurile de piață, aspect sublinat în planul elaborat.