„Începând cu săptămâna viitoare, R. Moldova va cumpăra gaz mai ieftin și va veni cu o propunere de a reduce tariful” – prim-ministrul Recean
Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean a anunțat că autoritățile vor solicita diminuarea tarifului la gazele naturale, în contextul în care Guvernul va procura, începând cu săptămâna viitoare, gaz mai ieftin, după ce prețul gazelor pe piața internațională a scăzut semnificativ. Declarația a fost făcută vineri, 26 mai, de la tribuna Parlamentului, în timpul dezbaterilor la subiectul prelungiri stării de urgență cu 60 de zile în R. Moldova.
„Începând cu săptămâna viitoare, R. Moldova va cumpăra gaz mai ieftin și va veni cu o propunere de a reduce tariful. În curând vom avea o reducere a tarifului. (…) Scăderea mai accentuată a prețului a avut loc acum două săptămâni. Ceea ce a propus „Gazprom-Moldova”, nu „Moldovagaz”, dar „Gazprom-Moldova” ca diminuare de prețuri nu este suficient. De asta am zis că Guvernul lucrează, iar săptămâna viitoare vom avea soluția și vom acționa ca să diminuăm tariful. Nu voi specula acum, dar săptămâna viitoare va fi făcut public anunțul”, a spus Dorin Recean.
Totodată, prim-ministrul a menționat că în ultima perioadă, având în vedere compensațiile acordate de Guvern, cetățenii au plătit un tarif mediu de 16 lei și nu sub 30 de lei, așa cum a aprobat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
De asemenea, Dorin Recean a recunoscut că unii agenți economici procură gazele naturale la preț de 13 lei metru cub, în timp ce cetățenii achită circa 30 de lei. Prim-ministrul a dat asigurări că Guvernul va interveni în curând pentru a stopa practica de furnizare a gazelor naturale „la preț neadecvat”.
Cât despre gazele stocate în Ucraina, prim-ministrul spune că R. Moldova are acolo „aproximativ 100 de milioane de metri cubi” de gaze naturale și că „stocurile sunt în siguranță”.
Ministerul Energiei a anunțat pe 26 mai că întreprinderea Energocom urmează să facă în acest an achiziții de gaze, „la prețuri mai favorabile pe piață”, din contul a 200 de milioane de euro. Decizia a fost luată vineri, 26 mai, la ședința Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică.
Suma este formată din 100 de milioane de euro grant din partea Guvernului Norvegiei și 100 de milioane de euro suplinirea împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Tranzacțiile vor avea loc pe platforma comună a UE, pentru a permite unui număr cât mai mare de furnizori să participe, a informat ministrul Energiei, Victor Parlicov. De asemenea, acest lucru va oferi flexibilitate în cazul etapei de precalificări, incluse în acordul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
„Astfel, va fi diminuat prețul portofoliului de gaze naturale deținut de SA Energocom, procurându-se volume de gaze necesare următorului sezon rece”, notează sursa citată.
Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, potrivit unei Hotărâri aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).