Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Încă 5 ani de export…

Încă 5 ani de export fără taxe la produsele agricole moldovenești pe piața britanică. „Continuăm să fim alături de Moldova în momente de încercare și rezistență în fața agresiunii ruse”

Sursa foto: mdem.md

Mai multe produse agricole moldovenești vor ajunge pe piața britanică, fără contingente tarifare, pentru încă cinci ani. Protocolul de amendare privind extinderea Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între R. Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost semnat joi, 23 mai.

Protocolul prevede extinderea liberalizării comerțului cu R. Moldova prin eliminarea integrală a taxelor vamale la importul produselor agricole originare din R. Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru o perioadă de 5 ani. Produsele supuse limitărilor cantitative conform Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare sunt: strugurii de masă, merele proaspete, cireșele, prunele, sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Adițional, inițiativa prevede și eliminarea prevederilor privind plafonarea prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în Acord, precum: castraveți, dovleci, pere, caise, piersici, etc.

„Protocolul va contribui la sporirea schimburilor comerciale între statele noastre, extinderea cooperării economice între state, precum şi va oferi noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al R. Moldova în contextul crizei din regiune.

Acest lucru îi va ajuta direct pe producătorii moldoveni, să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie”, susțin reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED).

Semnatarii acordului au fost viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba și ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în R. Moldova, E.S. Fern Horine.

„Extindem pentru încă cinci ani importul de produse originare din R. Moldova pe piața Regatului Unit. O oportunitate imensă pentru agricultorii noștri. Aceasta înseamnă acces la o piață de peste 66 de milioane de consumatori. Stimați antreprenori, vă încurajez să beneficiați de această oportunitate. Iar noi suntem alături cu reforme și finanțare. Succesul vostru este prioritatea noastră” a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„Continuăm să fim alături de Moldova în momente de încercare și rezistență în fața agresiunii ruse. Suntem prietenii dumneavoastră și, de asemenea, un partener comercial de încredere. Liberalizarea tarifelor face parte dintr-un amplu pachet de măsuri pe care Marea Britanie l-a agreat cu R. Moldova în ultimele luni.

Dincolo de acest acord, sprijinul acordat de Regatul Unit se ridică la 30 de milioane de lire sterline și ajută Moldova să sprijine refugiații ucraineni, să își consolideze apărarea împotriva atacurilor cibernetice, să combată dezinformarea pro-rusă, să reformeze forțele armate, să construiască o economie mai puternică și să combată corupția.

Regatul Unit va continua să sprijine Moldova atât timp cât va fi necesar” a menționat ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, E.S. Fern Horine.

Inițiativa de liberalizarea a importului de produse din R. Moldova vine din partea Regatului Unit, drept semn de solidaritate și suport pentru R. Moldova și demonstrează angajamentul britanic privind susținerea parteneriatului strategic, extinderea cooperării între state, precum și oferă noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune.

Pe 31 iulie 2023, a fost aplicată măsura de liberalizare a comerțului pentru 1 an. Drept urmare, aceasta va expira la 31 iulie 2024, fiind urmată de o perioadă de încă 5 ani, perioadă stabilită în protocolul semnat astăzi, 23 mai.

Pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate majorări la exportul de prune – o creștere de la 45 la 495 de tone; la struguri de masă – exportul s-a dublat; au fost înregistrate exporturi de mere și cireșe, care pe parcursul anilor precedenți nu se exportau către piața Marii Britanii.

Relațiile dintre R. Moldova și Regatul Unit au avansat la nivel de parteneriat strategic în anul 2020, când a fost semnat Acordul de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare dintre cele două state.

Regatul Unit al Marii Britanii continuă să fie un partener fidel în contextul promovării oportunităților de creștere și cooperare a mediului de afaceri, dar și la capitolul investiții.

Potrivit datelor statistice, în anul 2023, Marea Britanie s-a clasat pe locul 19 printre partenerii comerciali ai R. Moldova la nivel mondial. Valoarea comerțului exterior al R. Moldova cu Regatul Unit a înregistrat în 2023, suma de 115,7 de milioane dolari.

În țara noastră își desfășoară activitatea 235 de întreprinderi cu capital englez. După valoarea investițiilor în capitalul social, Marea Britanie se află pe locul 8 printre principalii investitori ai R. Moldova.