În noiembrie vom plăti 11 lei și 8 bani pentru un metru cub de gaze. ANRE anunță că tariful este unul provizoriu, iar viceprim-ministrul Spînu susține că cetățenii vor primi compensații financiare
Pentru luna noiembrie (1-30 noiembrie) cetățenii vor achita 11 lei și 8 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ne-au comunicat că acest tarif este unul provizoriu și se va aplica doar pentru luna noiembrie, urmând ulterior să fie aprobat un tarif final.
Marți, 9 noiembrie, ANRE a aprobat prețul provizoriu de 10 lei și 26 de bani fără TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care va fi inclus în facturi în perioada 1 – 30 noiembrie. Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt al ANRE, Galina Sanduța, ne-a comunicat că până la sfârșitul lunii Agenția urmează să revizuiască calculele prezentate de către Moldovagaz și să stabilească tariful final pe care îl vor plăti cetățenii pentru gazele naturale.
„Prețul de factură îl anunță Moldovagaz. ANRE a stabilit un preț provizoriu care va fi calculat pe perioada 1-30 noiembrie 2021. Până la data de 30, conform dispoziției CSE, ANRE se va întruni în ședință publică ca să revadă calculele oferite de Moldovagaz, ANRE va stabili prețul final pentru perioada următoare”, a declarat Galina Sanduța, purtătoarea de cuvânt a ANRE.
Reprezentanții Moldovagaz ne-au comunicat că, la furnizarea de gaze naturale către consumatorul final, pe lângă tariful anunțat de ANRE, cel de 10,26 lei, se va aplica o taxă pe valoarea adăugată de 8%, care este inclusă în factură. Respectiv, pentru luna noiembrie cetățenii vor plăti 11 lei și 8 bani pentru un metru cub de gaze naturale.
„Prețul provizoriu pentru luna noiembrie pentru un metru cub de gaze naturale este 10 lei și 26 de bani plus 8% TVA, ceea ce constituie 11 lei și 8 bani – preț final pe care îl vor achita cetățenii. Acest tarif este unul provizoriu pentru o lună și până la 30 noiembrie urmează să fie aprobat un tarif constant”, a declarat Alexandru Barbov, purtătorul de cuvânt al „Moldovagaz”.
Solicitat de Ziarul de Gardă, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a menționat că, în contextul creșterii tarifului la gaze pentru luna noiembrie, în perioada imediat următoare Guvernul va veni cu inițiative de compensare financiară a cetățenilor, declarându-ne că urmează să susțină o conferință de presă în cadrul căreia va oferi mai multe detalii pe marginea acestui subiect.
„Guvernul va face anunț ce ține de compensații. Compensațiile vor fi oferite nu doar pentru luna noiembrie, dar pentru toată perioada”, a declarat Andrei Spînu.
Anterior, ministrul Spînu a declarat că Guvernul va elabora mecanisme de compensare a tarifelor în funcție de veniturile cetățenilor și consumul de gaze naturale. Detalii aici
Prețul de furnizarea a gazelor naturale, cel de 4,2 lei pentru un metru cub de gaze (fără TVA inclus), achitat de consumatori până în luna noiembrie curent a fost aprobat de ANRE în luna martie 2018. Atunci, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali a fost micșorat în medie cu 20,3 %, până la 4 lei și 42 de bani (fără TVA). Furnizorul de gaze naturale a solicitat o reducere cu 11,4 la sută a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5,54 lei pentru un metru cub de gaze, până la 4,9 lei. Tariful la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici pentru un volum de până la 30 metri cubi (inclusiv) a fost stabilit la nivel de 4,7 lei pentru metru cub, cu 1,18 lei mai mic decât cel existent atunci. ANRE a aprobat un tarif la gazele naturale la un consum ce depășește 30 metri cubi pentru un apartament (casă) de 4,89 lei, în scădere cu 1,2 lei față de cel existent la acel moment. În tariful ce a fost aprobat nu a fost inclusă taxa pe valoarea adăugată (TVA). La furnizarea de gaze către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8%, care este inclusă în factură.