În acest an, ODA va lansa 4 noi programe pentru IMM-uri. Președinta Maia Sandu: Vom susține antreprenorii care muncesc onest, crează locuri de muncă și plătesc impozite
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu echipa Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și a discutat cu mai mulți antreprenori care au primit finanțare din partea statului pentru a-și porni și dezvolta o afacere, sau pentru a-și vinde produsele și serviciile în afara țării, se arată într-un comunicat vineri, 24 martie.
În timpul întrevederii, șefa statului a subliniat că, în ultima perioadă, ODA a trecut prin „transformări majore și a devenit o instituție transparentă, eficientă, o adevărată punte între stat și antreprenori”.
„Această platformă susține dezvoltarea antreprenoriatului prin programe de finanțare nerambursabilă pentru start-up-uri, programe de instruire a antreprenorilor și facilitând accesul la finanțare prin oferirea de garanții financiare.
Antreprenorii prezenți la discuție mi-au vorbit despre importanța programelor ODA pentru afacerile mici și mijlocii, în special în contextul crizei economice cu care ne confruntăm.
Aceștia au apreciat deschiderea instituției pentru a susține idei și proiecte inovatoare care îi ajută nu doar să depășească problemele de moment, dar și să vină cu noi abordări în modul cum își cresc afacerea”, a spus președinta Maia Sandu.
Șefa statului a menționat că în acest an, eforturile sunt concentrate pentru a relansa economia: „Statul va continua să sprijine mediul de afaceri, inclusiv prin sporirea accesului la resurse ieftine. Vom susține antreprenorii care muncesc onest, crează locuri de muncă și plătesc impozite. Cu cât mai multe afaceri de succes vom avea, cu atât mai mult va crește bunăstarea familiilor și a țării”, a conchis președinta Maia Sandu.
ODA: Vor fi lansate 4 noi programe
Reprezenanții ODA au menționat că în anul 2023, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, vor fi lansate 4 noi programe, care vor susține abilitarea economică a femeilor (Femei în Afaceri), afacerile mici (Micii Producători), creșterea capacităților de export (Furnizori Locali) și dezvoltarea agro-pensiunilor (Turism Rural).
Concomitent, pe parcursul anului curent, va fi sporit accesul la finanțare pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM) prin lansarea produsului Garanții de portofoliu și lansarea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM). Acest Fond, creat de Guvern, va reprezenta un impuls pentru afacerile cu potențial de creștere, oferind credite cu dobândă redusă, prin intermediul instituțiilor financiare.
„Obiectivul pe termen lung al ODA este de a deveni o instituție financiară credibilă, transparentă, flexibilă și bine guvernată, care să poată susține politicile economice ale Guvernului.
ODA trebuie să devină instituția care să poată absorbi și canaliza către antreprenori resursele financiare puse la dispoziție în contextul în care R. Moldova a devenit stat candidat la UE”,
a declarat Dumitru Pîntea, directorul ODA.
„Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării vrea să devină un partener de încredere al antreprenorilor, de aceea, în următoarea perioadă, vom oferi și mai multă libertate mediului de afaceri.
Ne dorim reducerea birocrației, accesul la finanțare în condiții preferențiale și accesul la instrumente financiare cu o rată a dobânzii mai mică.
În context, vreau să menționez că ODA a înregistrat o eficiență considerabilă, mecanismele instituției sunt simplificate și corecte și îmi exprim speranța că va deveni o instituție modernă, care să ajute companiile în instruire și finanțare. Iar antreprenorii să poată beneficia de toate programele existente, în dependență de necesități”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin.