În 2024, exporturile din regiunea transnistreană în statele membre ale UE au atins pragul de 83%, anunță Guvernul
În anul 2024, ponderea exporturilor din regiunea transnistreană a R. Moldova în statele membre ale Uniunii Europene (UE) a înregistrat o „creștere semnificativă”, atingând 83% din totalul exporturilor regiunii. Principalele destinații ale exporturilor agenților economici către piețele UE au fost România, Polonia, Italia, Germania și Cehia, anunță reprezentanții Guvernului printr-un comunicat.
În același timp, importul din spațiul comunitar în regiunea transnistreană a constituit 54%.
„Această tendință reflectă consolidarea relațiilor comerciale ale regiunii cu piețele europene și racordarea economică mai profundă la regulile pieței unice (naționale și europene).
Efectuarea pe parcursul ultimilor aproape trei ani a tuturor tranzacțiilor comerciale externe prin punctele de control monitorizate de Serviciul Vamal al R. Moldova, precum și în baza actelor permisive de model național, au produs un impact substanțial pentru reintegrarea economică și mai activă a regiunii. Lanțurile logistice modificate au favorizat o reorientare și mai pronunțată a activității comerciale din regiune către piețele din Uniunea Europeană.
Totodată, aceasta a contribuit la fortificarea conexiunii între ambele maluri ale Nistrului, evidențiind că procesul de integrare europeană uniformizează standardele și procedurile comercial-economice pe întreg teritoriul țării. Indicatorii economici relevă faptul că, în ciuda provocărilor geopolitice și de securitate, regiunea transnistreană a Republicii Moldova rămâne orientată spre Uniunea Europeană, ca principal partener comercial, continuând să își adapteze activitățile economice pentru a se alinia la exigențele cadrului normativ național care a transpus reglementările europene în domeniu”, se menționează în comunicatul Executivului.
În ianuarie 2024, ZdG a scris că regiunea transnistreană, o zonă separatistă din R. Moldova susținută de Rusia, exporta peste 70% din producția sa în țările europene. În același timp, așa-numitele autorități transnistrene insistă asupra importanței relațiilor comerciale cu Rusia, menționând că cea mai mare cifră de afaceri comercială a regiunii este înregistrată cu Federația Rusă.