Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ilan Șor ajută firmele rusești…

Ilan Șor ajută firmele rusești să ocolească sancțiunile SUA. Bloomberg descrie o rețea de companii intermediare implicate

Sursă foto: Kommersant

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, ajută creditori și oameni de afaceri ruși să mențină comerțul internațional în pofida dificultăților de plată generate de sancțiunile impuse de Occident în urma invaziei Rusiei în Ucraina, relatează Bloomberg, citat de Hot News.

Domeniul exploatat de Ilan Șor în Rusia

Bloomberg scrie că oligarhul fugar a înființat companii intermediare, inclusiv prin parteneriate cu entități vizate de sancțiuni, astfel încât să ajute mediul privat rusesc să facă tranzacții internaționale care, altfel, sunt limitate de sancțiunile impuse de SUA.

Activitatea lui Șor din Rusia este „un exemplu elocvent” privind eforturile pe care trebuie să le facă mediul privat rusesc în fața întârzierilor pe care le întâmpină tot mai des la plățile transfrontaliere din cauza sancțiunilor occidentale. Multe firme locale trebuie să apeleze la intermediari – o nișă „profitabilă” pe care oligarhul pare să o fi speculat – pentru a aranja aceste decontări prin entități din țări terțe, astfel încât să ocolească obstacolele create de sancțiunile americane.

Una dintre companiile conduse de Șor oferă pe site-ul său decontări cu orice țară și în orice monedă în termen de cinci zile lucrătoare – în contrast cu lunile de întârziere pe care le întâmpină acum unele firme rusești în cazul acestor tranzacții.

Șor și principalul creditor pentru sectorul militar-industrial al Rusiei, Promsvyazbank, care se confruntă în prezent cu unele dintre cele mai aspre sancțiuni americane, au lansat A7, o companie care se laudă că poate facilita plățile transfrontaliere. Când a fost înființată firma, în septembrie, documentele fondatoare arătau că Șor deține 51% din acțiuni, iar Promsvyazbank are o participație de 49%, conform Bloomberg.

Un partener de afaceri din una dintre firmele lui Șor, care a cerut să nu îi fie dezvăluită identitatea, a confirmat că Șor este coproprietar al A7.

A7-Agent, o companie subsidiară, este condusă de Șor, conform documentelor fondatoare, care arată că activitățile sale includ servicii financiare, comerț cu ridicata și asistență în schimbul de combustibil, metale și produse chimice. Firma oferă inclusiv produse derivate și consultanță, mai arată aceleași documente consulate de Bloomberg.

Adresă în centrul Moscovei

O altă entitate, a cărei adresă a fost declarată în centrul Moscovei în clădirea de lângă A7-Agent, conform documentelor din registrul de stat, a fost fondată în iunie 2024 de către Șor și corporația rusească de stat VEB.RF, care se află pe mai multe liste de sancțiuni occidentale. Exim International, unde omul de afaceri are o participație de 75%, iar statul rus de 25%, se descrie ca fiind „un parteneriat public-privat pentru a oferi sprijin în operațiunile de export-import”.

„Dacă oricare dintre aceste tranzacții internaționale implică dolarul american și este compensată prin bănci americane, asta ar fi o încălcare clară a sancțiunilor primare ale SUA”, a explicat Alan Kartașkin, partener în cadrul biroului londonez Debevoisse & Plimpton LLP și membru al grupului de sancțiuni globale din cadrul firmei.

„Orice implicare a oricărei persoane din SUA sau a oricăror sisteme de plată în dolari americani care implică instituții financiare ale SUA ar fi de asemenea o încălcare directă”, a precizat Kartașkin.

Este neclar ce volum de plăți au facilitat firmele lui Șor pentru companiile rusești. Reprezentanții A7 și Promsvyazbank nu au răspuns întrebărilor Bloomberg, iar purtătorul de cuvânt al VEB.RF a refuzat să comenteze. Nici Șor nu a răspuns întrebărilor reporterilor.

Sancțiunile occidentale afectează 95% din sectorul bancar rusesc

Restricțiile introduse de SUA, UE și Regatul Unit afectează în prezent în jur de 95% din sectorul bancar rusesc, conform precizărilor făcute de guvernatoarea Elvira Nabiullina în decembrie 2024.

Chiar și așa, Exim International a lui Șor caută acum înalți specialiști în servicii bancare, promițând „o oportunitate de a câștiga o experiență unică pe piața plăților transfrontaliere”, arată o postare de pe principala platformă de recrutare online a Rusiei.

Pe aceeași platformă, firma sa A7 promite „crearea viitorului decontărilor internaționale, oferind plăți transfrontaliere în timp util și garantate pentru companiile rusești care operează pe piața globală”.

Fostul deputat fugar Ilan Șor, alături de oligarhul Vlad Plahotniuc, a fost sancționat de SUA, încă în 2022 „pentru acțiuni legate de corupție”.

lan Șor, liderul fostului partid cu același nume, a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc. În prezent, acesta se ascunde de justiția în Federația Rusă.