Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Igor Dodon, sigur că R.…

Igor Dodon, sigur că R. Moldova nu va avea acord cu FMI pentru că „cei de la Fond au decis să mai ia o pauză”

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, consideră că, până la finele anului curent, R. Moldova nu va semna un nou acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Dodon pune nesemnarea acordului pe seama reprezentanților FMI.

„Consider că FMI nu va semna memorandumul cu R. Moldova din mai multe considerente. În primul rând, nu se reușește. Cel puțin anul acesta nu va fi semnat. Noi am făcut tot posibilul. Guvernul și-a îndeplinit toate angajamentele, însă cei de la Fond sau cei care gestionează acest proces au hotărât să mai ia o pauză”, a spus Dodon.

În campania electorală pentru prezidențiale Igor Dodon spunea că Guvernul „a pregătit totul pentru a semna un nou program cu FMI, cu un împrumut de 558 milioane de dolari” și că acordul este una din cele două „surse financiare de încredere” pe care R. moldova le are pentru a începe anul 2021.

În perioada 19-27 octombrie o echipă de experţi a FMI, condusă de Ruben Atoyan, a purtat discuții cu autoritățile R. Moldova la distanță, din sediul FMI de la Washington, pentru a vedea dacă autoritățile au îndeplinit angajamentele asumate.

Rezultatele discuțiilor nu au fost însă anunțate nici de FMI, nici de autoritățile de la Chișinău.

Înțelegerea agreată de experții FMI și autoritățile de la Chișinău privind acordul care poate oferi Republicii Moldova acces la 558 de milioane de dolari, timp de trei ani, nu a fost examinată nici la ședința din 30 septembrie a Bordului. În context, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, acuză Guvernul că a lăsat „aproape toate lucrurile baltă și gestionează doar direcțiile legate cu electorala lui Dodon”. În același timp, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, se arată sigur că Guvernul va avea memorandum cu FMI, chiar dacă recunoaște că Guvernul nu a îndeplinit toate condițiile prealabile, înaintate de Fond.

La 28 iulie curent, Guvernul anunța că a agreat programul cu FMI, însă, în premieră într-un acord cu Republica Moldova a fost inclusă componenta consolidării statului de drept și combaterea corupției.