HotNews.ro Tiraspolul promovează un neadevăr în plină criză energetică. Directorul Moldovagaz: „Ei nu plătesc deloc și, cumva, vor să se justifice”
În plină criză energetică în regiunea transnistreană, administrația de facto de la Tiraspol și sursele media locale promovează un „neadevăr grosolan”, susține directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, citat de HotNews.ro. Liderul din stânga Nistrului, Vadim Krasnoselski, spune că autoritățile de la Chișinău încearcă să atribuie regiunii transnistrene datoria invocată de Gazprom ca motiv pentru sistarea livrărilor de gaze naturale.
Directorul Moldovagaz a explicat, la solicitarea HotNews.ro, că declarațiile Tiraspolului sunt „simple speculații”. Mai exact, într-o scrisoare transmisă de către Moldovagaz în adresa Tiraspoltransgaz sunt menționate datoriile întreprinderii din stânga Nistrului față de Moldovagaz, în baza acordului semnat la 11 ianuarie 2011. Este vorba despre o sumă de peste 11 miliarde de dolari, bani care s-au acumulat pe tot parcursul existenței regiunii transnistrene, timp în care administrația separatistă nu a plătit niciodată pentru gazele naturale, acestea fiind primite gratuit de la Gazprom prin intermediul Moldovagaz. Tiraspoltransgaz, fiind o întreprindere din regiunea nerecunoscută, nu deține licență pentru a opera pe piața externă.
Liderul de facto al regiunii transnistrene a calificat drept o „provocare” scrisoarea transmisă de Moldovagaz către Tiraspoltransgaz.
„Este o provocare: niciodată Gazprom nu a avut pretenții față de Transnistria și Tiraspoltransgaz”, a declarat Vadim Kransloselski după ședința celulei de criză convocată în seara de 1 ianuarie. Aceasta declarația a fost preluată de mai multe surse media și canale de Telegram din regiunea transnistreană cu titluri: „Moldovagaz încearcă, între timp, să transfere datoria sa de 700 de milioane pentru gazele naturale pe seama Transnistriei”. Mai mult, cei de la Tiraspol susțin că Moldovagaz și autoritățile de la Chișinău ar fi trebuit să negocieze livrările de gaze rusești în regiunea transnistreană prin Turcia, pasând astfel toată responsabilitatea crizei pe autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.
Scrisoarea Moldovagaz are în vedere datoria istorică a regiunii și nu cea invocată de Gazprom
„Juridic vorbind, contractual, este un contract semnat între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz, prin care ei și-au asumat obligațiunea de achitare a datoriilor și în cazul în care am primit notificarea din partea Gazprom, noi am acționat fix conform prevederilor contractului. Respectiv, notificarea noastră are temei că sunt datorii. Eu am văzut declarațiile respective, dar eu nu pot comenta ceea ce spune domnul Krasnoselski, eu pot comenta ceea ce este scris în contract. În contract este scris că în cazul în care ei nu achită, livrările de gaz pot fi limitate până la 0. Având în vedere ca gazele pentru Tiraspoltransgaz noi primim de la Gazprom, fix aceeași notificare a fost expediată lor, având în vedere clauzele contractului între noi, Moldovagaz, și Tiraspoltransgaz”, a explicat Vadim Ceban, pentru Hotnews.ro.
Directorul Moldovagaz a mai precizat că în scrisoarea Moldovagaz transmisă către Tiraspoltransgaz se are în vedere datoria istorică a regiunii și nu cea invocată de Gazprom pentru malul drept al Nistrului, fiind indicate și normele contractuale dintre cele două întreprinderi. Mai mult, potrivit lui Ceban, în octombrie 2022 a mai fost transmisă o asemenea scrisoare.
„Ei nu achită deloc. Noi, având aceasta notificare de la Gazprom, în raport cu ei, cu Tiraspoltransgaz, am procedat fix așa cum prevede contractul, semnat între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz. Punctul acesta, am văzut că au publicat scrisorile, se referă la contract, noi nu am luat altceva. În plus, trebuie să cunoască că sunt titlurile executorii, de 9 miliarde de dolari pentru aceste datorii, dar în total este o datorie de peste 11 miliarde de dolari. Despre acest lucru ei nu spun nimic, dar spun despre anumite speculații. Evident, cumva vor să îndreptățească, dar asta e… Noi le-am oferit lor posibilitatea și cred că vom oferi în continuare posibilitatea de a procura gazele naturale de pe piețele europene, de la orice hub gazier din regiune, dar deja depinde de decizia lor. Cel puțin ei trebuie să cunoască că posibilitățile tehnice, comerciale și juridice sunt, și regiunea transnistreană poate fi aprovizionată cu gazele naturale din alte surse, fix așa cum procedează malul drept”, a mai punctat Vadim Ceban.
Din 1 ianuarie, când Gazprom a sistat livrarea gazelor naturale în stânga Nistrului, acoperirea consumului de energie electrică în regiunea transnistreană este efectuată de către Centrala de la Cuciurgan, care a început funcționarea pe cărbune. Conform autorităților de la Chișinău, din datele disponibile public, Centrala dispune de stocuri de cărbune care ar putea acoperi întregul consum de energie electrică al regiunii transnistrene pentru o perioadă între 30 și 50 zile. Volumul disponibil de cărbune este estimat la circa 69,3 mii de tone, dar calitatea acestuia nu se cunoaște.
Miercuri, întreprinderile de profil din regiunea transnistreană au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități (cazangerii, case la sol, blocuri multietajate cu încălzire autonomă), fiind deconectați și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni.
Anterior, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender.
În regiunea transnistreană sunt deconectate de la sistemul de alimentare cu căldură 131 școli, 147 grădinițe și 130 clădiri „administrative”, iar conform declarațiilor factorilor de la Tiraspol, rezervele existente vor fi suficiente pentru a alimenta cu gaze naturale instalațiile nedebranșate până la 10 ianuarie în partea de nord a regiunii și până la 20 ianuarie în partea de sud a regiunii.
Autoritățile de la Chișinău au comunicat că sunt în căutare de soluții pentru conectarea instituțiilor gestionate de autoritățile publice naționale la resurse energetice alternative, inclusiv prin instalarea centralelor termice pe bază de biomasă. Autoritățile centrale mai menționează că țin legătura constant cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune.
Compania rusă „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu potențiala criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.