Holdingului „TransOil” sistează activitatea celei mai mari uzine de ulei. Reacția Ministerului Agriculturii
Uzina „Floarea Soarelui” S.A. din Bălți, cea mai importantă afacere a holdingului „TransOil”, care domină piața uleiului din R. Moldova, și-a sistat activitatea. Administrația fabricii, solicitată de mold-street.com, a invocat că motivul închiderii este „situația de pe piața locală și cea globală de semințe de floarea-soarelui”. Contactați de Ziarul de Gardă, reprezentanții Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA) asigură că în depozitele agenților economici din țară sunt circa 350 mii tone semințe de floarea-soarelui.
Directoarea uzinei „Floarea Soarelui” S.A. din Bălți, Stela Ostrovețchi, spune că fabrica are capacitate de procesare mai mare de o mie de tone de semințe pe zi, cantitate pe care nu o pot achiziționa, dat fiind faptul că „agricultori nu vor să vândă acum la prețul de pe piață și vor să păstreze semințele, în speranța că la vară prețurile vor crește” și că „pe piață mai sunt doar 100 de mii de tone se semințe”.
„Am staționat 20 de zile în ianuarie 2024, iar acum fabrica din Bălți iarași staționează. La fel si fabrica «Danube Oil» din Giurgiulești. Aceasta, pentru că nu reușim să procurăm cantități suficiente pe piața R. Moldova. Am încercat, încă in ianuarie 2024, să obținem dreptul de a importa cantități mai mari de semințe de floarea soarelui din Ucraina, doar că o comisie specializată a Ministerului Agriculturii nu ne-a eliberat licența”, declară pentru sursa citată Stela Ostrovețchi.
Anterior, ZdG a scris că urmare a controalelor efectuate la compania „Danube Oil Company”, ale cărei silozuri de cereale din Portul Internațional Liber Giurgiulești au luat foc în ianuarie 2023, Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) a dispus „sistarea imediată” a activității întreprinderii.
Pe de altă parte, Asociația „Forța Fermierilor” susține că piața R. Moldova sunt cantități „foarte mari” de semințe de floarea-soarelui, dar acuză procesatorii, mai cu seamă grupul „TransOil”, că ar oferi un preț prea mic pentru materia primă.
„Nu putem oferi un preț mai mare. Prețurile pe care le oferim sunt la nivelul regiunii Marii Negre. Dacă plătim mai mult pentru semințe, atunci va creste si prețul uleiului, iar daca uleiul va fi mai scump, nu vom putea face exporturi”, menționează directoarea.
Contactați de ZdG, reprezentanții Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA) au declarat că Ministerul încurajează ca în industria de procesare să fie utilizată materia care este în țară: „Atunci când solicită licență, oricare dintre agenții economici, ei trebuie să vină cu probe și acte care să justifice că nu mai sunt stocuri în țară. Atât timp cât există stocuri suficiente în țară, Ministerul nu a eliberat licența de import”.
MAIA a emis și un comunicat marți, 26 martie, în care anunță că perioada de licențiere a importurilor de cereale este extinsă pentru încă trei luni, conform unei decizii ale Comisia Situații Excepționale (CSE).
MAIA punctează: „În urma monitorizării permanente a stocurilor de cereale de către minister, în depozitele agenților economici din țară mai există circa 398,34 mii tone grâu de toamnă, circa 1,3 milioane de tone porumb și 350 mii tone semințe de floarea-soarelui. Astfel, s-a solicitat dispunerea importului grâului, porumbului și semințelor de floarea-soarelui doar prin licență”.
„Obiectivul principal este menținerea unui preț intern stabil și crearea oportunităților pentru producătorii autohtoni de a-și valorifica recoltele și a-și menține competitivitatea. De asemenea, se urmărește eliminarea stocurilor existente și prevenirea creării unui surplus de producție în raport cu cererea internă. (…) Se constată că una din problemele de bază ale mediului de afaceri din Republica Moldova este lipsa conexiunilor între producătorii de cereale și procesatori. Crearea lanțurilor valorice fără ambele părți este imposibilă. Astfel, este necesar ca producătorii și procesatorii să creeze punți de colaborare și negociere”, se arată în nota informativă emisă de MAIA.
ZdG: Stăpânii uleiului din R. Moldova, pe o piață dominată de prietenul lui Plahotniuc
Vaja Jhashi, un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc, domină piața uleiului din R. Moldova. O face prin intermediul grupului de companii „TransOil”, cea mai importantă afacere a holdingului fiind fabrica de ulei „Floarea Soarelui” S.A. din Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața R. Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.
În următorii ani, Jhashi s-a afișat discret alături de foste figuri importante ale Partidului Democrat din Moldova, iar holdingul său a finanțat mai multe evenimente în SUA, în care democraților li se făcea lobby.
În 2022, conform statisticilor, „TransOil” a ajuns să dețină o cotă de circa 90% din producția de ulei din R. Moldova și circa 95% din exporturi. Ziarul de Gardă a analizat profilul pieței uleiului și vă prezintă cine sunt stăpânii ei.