Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Historic Cafés Route se extinde…

Historic Cafés Route se extinde și în R. Moldova. Patronii cafenelelor își pot înregistra afacerea în circuitul turistic aflat sub înaltul patronaj al Consiliului Europei

Sursa foto: transylvaniatoday.ro

Traseul cultural Historic Cafés Route aflat sub înaltul patronaj al Consiliului Europei (CE) se extinde și în țara noastră. În cadrul Forumului Economic de la Chișinău, ambasadorul Historic Cafés Route (HCR), Arnold Klingeis, a declarat că se caută locații istorice din R. Moldova pentru a fi introduse în acest program.

Apartenența la Traseul cultural Historic Cafés Route reprezintă un semn de distincție și apreciere a Consiliului Europei pentru valoarea istorică a cafenelelor incluse.

„Am venit în Chișinău cu intenția de a introduce acest program și în R. Moldova. Căutăm locații istorice, căutăm clădiri emblematice pentru istoria din Moldova și pentru națiune, care conectate între ele să rezulte într-un circuit turistic. Un circuit turistic care să fie promovat sub înaltul patronaj al CE. Suntem aici pentru a vă sprijini și a identifica cele mai potrivite locații care au o poveste pe care să o împachetăm într-o ofertă turistică și să o oferim lumii întregi sub înaltul patronaj al CE.

Colaborăm cu o agenție din Londra care va face vânzarea acestor produse turistice. În Moldova trebuie să găsim un operator care să preia de la aeroport turiștii care doresc să viziteze aceste obiective culturale care merită să fie cunoscute la nivel european și internațional”, a declarat Arnold Klingeis în cadrul evenimentului de la Chișinău.

Potrivit lui Arnold Klingeis, Historic Cafés Route promovează cultura și istoria bătrânului continent și este un program sub egida Consiliului Europei (CE) care a luat naștere acum 40 de ani. Rutele culturale ale CE sunt subiectele care devin emblematice pentru valorile, cultura și moștenirea Europei, votate de către cei  47 de reprezentanți a celor 47 de țări membre.

„Ruta cafenelelor istorice a fost aprobată din prima strigare   – ceea ce nu s-a mai întâmplat de mulți ani la CE. Logo-ul acestei frumoase rute este globul pământesc pentru că cafeaua este cea mai consumată băutură în jurul mapamondului. Cafeaua este cea pe care o consumăm peste tot, dimineața și seara”, spune Klingeis.

În prezent, în România sunt 12 cafenele istorice care sunt membre în această rută istorică.  

Cafenelele membre HCR reprezintă valori europene comune, valori culturale comune, expresii culturale comune, dar istorii și identități locale și regionale distincte. HCR urmărește să păstreze cafenelele și să facă vizibil rolul lor important în dezvoltarea culturii europene a cafelei, care pot contribui la relatarea poveștilor sociale, culturale, economice și politice din ultimii 200 de ani. Membrii de bază ai HCR sunt întreprinderile mici, independente, administrate de familii, care continuă să ofere servicii fascinante, spații urbane fascinante și atractive pentru plăcerea, educația și dialogul intercultural pentru cetățenii locali și străini, a comunităților și turiștilor. Este un traseu cultural cu potențial semnificativ de a implica mai mulți membri în mai multe țări. 

Printre obiectivele traseului propus se numără păstrarea cafenelelor istorice în fața provocărilor uniformității crescânde a centrelor urbane și a marilor lanțuri comerciale de cafenele.  Multe dintre cafenele HCR sunt afaceri de familie de lungă durată. Alte obiective sunt evidențierea arhitecturii și a designului distinctiv al cafenelelor, a rolului lor în calitate de locuri de întâlnire pentru artiști, scriitori și dezbateri politice și importanța lor în reprezentarea culturii locale legate de ospitalitatea, pregătirea și servirea alimentelor și băuturilor. Ruta are criterii de participare bazate pe valoarea istorică și pe autenticitate. Un lucru distinctiv în ceea ce privește rutele culturale este incluziunea, diversitatea experiențelor și potențialul turistic. 

„Din secolul al XVIII-lea până în secolul al XX-lea, creșterea consumului de cafea a condus la o extindere a cafenelelor în orașele și orașele Europei. Cafenelele au devenit rapid centre importante de schimburi culturale și politice, apreciate de clasele de mijloc în curs de dezvoltare. În ciuda închiderii multora dintre ele, Europa deține încă o moștenire bogată de cafenele istorice încă funcționale. Fiecare reflectă arhitectura, arta și designul timpului său și transmite poveștile patronilor proeminenti ai lumii politice, literare și artistice, păstrate între zidurile sale.

Ca parte a moștenirii noastre urbane, cafenelele istorice conservate ale Europei au supraviețuit războaielor și schimbărilor sociale majore. Ele prezintă o moștenire materială bogată, cu o abundență de stiluri arhitecturale de la neobaroc la art nouveau, art deco și nașterea modernismului. Ele sunt, de asemenea, depozite ale moștenirii imateriale care fac parte integrantă din memoria colectivă a istoriei europene, îmbrățișând o moștenire literară, muzicală, artistică și adesea contestată. Aceste cafenele istorice sunt locuri în care încă putem asista la tradițiile și practicile consumului de cafea, de la preparare până la servire, și putem degusta produse asociate, cum ar fi prăjiturile și produsele de patiserie locale.

Ruta cafenelelor istorice oferă călătorilor posibilitatea de a face un pas înapoi în timp pentru a se bucura de opulența cafenelelor dezvoltate în epoca sa de aur și pentru a descoperi rolul lor important în istoria culturală a Europei. Prin evenimente, spectacole și activități artistice, turiștii pot experimenta cultura cafenelelor și pot înțelege semnificația acestor locuri în peisaje urbane de altfel foarte asemănătoare. Mai presus de toate, cafenelele, ca situri de patrimoniu vii, susțin tradițiile culturii europene a cafelei și consumul de prăjituri și produse de patiserie care reflectă produse și practici locale”, se menționează pe site-ul Consiliului Europei cu referire la Historic Cafés Route.