Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Guvernul urmează să lanseze programul…

Guvernul urmează să lanseze programul Prima Casă PLUS

Imagine simbol

Guvernul urmează să lanseze un nou program – Prima Casă PLUS. Anunțul a fost făcut miercuri, 15 mai, de președinta Maia Sandu, în contextul Zilei Internaționale a Familiei.

Programul ar urma să fie accesibil mai multor tineri, „nu doar funcționarilor publici”. Totodată, urmează să fie mărit plafonul maxim pentru procurarea locuinței și să crească garanția statului.

Șefa statului a menționat că este nevoie de „cât mai multe familii fericite, aici acasă, în R. Moldova și pentru aceasta trebuie să fie îmbunătățite condițiile lor de viață”.

„În multiplele discuții pe care le am în satele și orașele din țară, deseori, tinerii vorbesc despre problema spațiului locativ. Este destul de complicat pentru mulți dintre ei să reușească să adune bani pentru o căsuță sau pentru a-și procura un apartament”, a declarat Președinta Maia Sandu. 

Președinta a anunțat că a discutat cu reprezentanții Guvernului să extindă programul Prima Casă, să vină cu un program nou – Prima Casă PLUS – prin care să ofere acces la aceste resurse mai multor tineri, nu doar celor care lucrează în instituțiile statului. De asemenea, Guvernul va crește mărimea acestui program, așa încât tinerii să poată accesa resurse mai multe și „să examineze posibilitatea creșterii ponderii garanției oferite de către stat în cadrul acestui program”. 

„Ne dorim să vedem cât mai mulți tineri care se stabilesc aici acasă, care își fac familii și care își cresc copiii fericiți. Cu această ocazie, cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, vă urez tuturor sănătate, pace și să vă creșteți copiii în bucurie”, a conchis președinta Maia Sandu.    

Un număr de 8 110 persoane și-au procurat o locuință prin Programul „Prima Casă”, de la lansarea acestuia în martie 2018, până în luna aprilie 2023.

Pentru procurarea locuințelor, băncile comerciale au acordat în total credite în valoare de 4,43 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituia 2,06 miliarde de lei.

Din cei 8 110 beneficiari, 5 567 sunt familii, iar 2 543 – tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților era de 31,5 ani.

Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul programului constituie 60,93 m.p., iar valoarea acestora 640,51 de mii de lei. Din numărul total al locuințelor procurate, 7 565 sunt situate în zonele urbane, iar 545 – în cele rurale. 7 344 locuințe procurate sunt apartamente, iar 766 – case de locuit individuale.

La 25 ianuarie 2023, ca urmare a creșterii accelerate a ratei dobânzii, Guvernul Republicii Moldova a aprobat decizia de a compensa majorarea ratei dobânzii bancare pentru cei peste 8 mii de beneficiari ai Programul „Prima casă”. Compensațiile sunt acordate lunar, în perioada ianuarie – iunie 2023. În bugetul de stat pentru anul 2023 au fost prevăzute 75 de milioane de lei.