Guvernul propune să taxeze suplimentar coletele poștale care vor depăși valoarea de 100 de Euro. Ce spun experții
Guvernul R. Moldova propune o nouă măsură cu privire la mărfurile expediate prin poșta internațională. Instituția își propune să reducă limita neimpozabilă pentru coletele din străinătate de la 200 la 100 de euro. Inițiativa a fost criticată și a stârnit un val de indignare pe rețelele sociale. În replică, ministerul Finanțelor a reacționat, a acuzat mass-media de dezinformare și spune că măsura a fost luată pentru dezvoltarea comerțului online din Republica Moldova.
Începând cu anul 2021, limita neimpozabilă pentru bunurile introduse prin intermediul trimiterilor poștale internaționale ar putea fi de 100 de euro. Propunerea se regăsește în Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 care urmează să fie propus Parlamentului până la finalul anului 2020.
Astfel, proiectul prevede modificarea Legii cu privire la tariful vamal, în partea ce ține de introducerea tranzacțiilor comerciale, prin intermediul trimiterilor poștale internaționale. Astfel, mărfurile care depășesc suma de 100 de euro vor fi impozitate. Taxa vamală va fi calculată pornind de la valoarea mărfurilor în vamă.
După ce măsura anunțată a stârnit un val de nemulțumiri, Ministerul Finanțelor al R. Moldova a venit cu precizări, menționând că această limită va fi aplicată doar pentru coletele poștale din străinătate. Totodată instituția a criticat mass-media că n-ar fi verificat corespunzător informația.
„Ministerul Finanțelor infirmă interpretările eronate apărute în spațiul public, precum că toate coletele transmise de concetățenii noștri de peste hotare, a căror valoare depășește 100 de euro, vor fi impozitate. Condamnăm orice încercare de a promova știri false. Îndemnăm reprezentanții mass-media să verifice corespunzător orice informație, iar Ministerul Finanțelor reiterează toată deschiderea pentru a acorda suportul necesar în acest sens”, se arată într-un comunicat al instituției.
Potrivit Ministerului, în cazul coletelor transmise de cetățenii de peste hotare, plafonul rămâne neschimbat la nivelul de 430 de euro pe cale aeriană și 300 de euro pe cale terestră.
„Potrivit proiectului de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021, prezentat pentru consultare publică, se propune revizuirea tratamentului fiscal al mărfurilor transportate prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, și anume celor procurate de pe platformele internaționale de comerț electronic. Astfel, se prevede aplicarea facilităților fiscale și vamale asupra mărfurilor care nu depășesc plafonul valoric de 100 euro”.
Solicitat de Ziarul de Gardă, expertul în probleme economice, Sergiu Gaibu, ne-a spus că inițiativa Guvernului este orientată în detrimentul cetățenilor și că aceasta n-ar favoriza economia R. Moldova.
„În condiții de criză reducerea la 100 de euro pentru coletele importate de către persoanele fizice nu este o măsură încurajatoare. De asemenea, noi știm că bugetul este într-o stare dificilă din cauza crizei. În general în țările înalt dezvoltate se impozitează importul de mărfuri, inclusiv cele care sunt pentru persoane fizice, dar în cazul R. Moldova trebuie să luăm în calcul un lucru important. Este vorba despre regiunea transnistreană, care are un regim fiscal diferit față de cel al R. Moldova. Un regim fiscal mult mai facilitar care permite importul de mărfuri la taxe mult mai reduse pe diferite canale, pentru că nu există un control al frontierei respective din partea R. Moldova”, a spus expertul pentru ZdG.
Gaibu este de părere că introducerea unei astfel de măsuri n-ar face decât să sporească activitățile ilegale de pe teritoriul țării.
„Nu există o vamă ce ar delimita malul drept de malul stâng, respectiv există diferite canale prin care se transportă aceste mărfuri pe piețele din R. Moldova, „canibalizând” de fapt economia de pe malul drept al Nistrului. Din păcate, acest lucru se petrece în mod constant și nu există măsuri în această direcție. De aceea, nu este prea clară o astfel de măsură care este orientată în detrimentul cetățenilor de pe malul drept al Nistrului”, a spus Gaibu pentru ZdG.
Expertul economic al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, este de părere că argumentarea Guvernului, cum că „această măsură va acumula bani în buget este falsă”.
„Dacă Guvernul pe bune ar dori să acumuleze bani în buget, atunci ar lupta cu contrabanda și importurile dubioase în țară. Aici nu avem multe scheme și nu sunt multe companii implicate. E un grup restrâns, select, pe care toată lumea bună îi cunoaște. Cargo, depozitele vamale, câteva scheme puse la punct ani de zile. Toți știu, toți tac și nimeni nu luptă cu ele, deoarece toate aceste scheme asigură „prin otcaturi” un trai decent „eroilor noștri”.
De ce să lupți cu schemele de contrabandă, care prejudiciază bugetul de stat cu miliarde lei anual, când poți sări în gâtul moldovenilor răbdători și să mai storci din ei ceva bani?”, a scris Ioniță pe blogul său.
Până în anul 2019 limita neimpozabilă pentru coletele din străinătate era de 300 de euro. Ulterior, aceasta a fost micșorată până la 200 de euro.