Guvernul pregătește compensații la energie pentru mediul de afaceri
Guvernul urmează să anunțe un program de compensații la energie pentru mediul de afaceri. Modalitățile prin care poate fi ajustat consumul de energie la nivelul întreprinderilor și cum va sprijini statul mediul de afaceri au fost discutate joi, 26 decembrie, la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu reprezentanți ai marilor companii și ai asociațiilor de business.
Conform unui comunicat de presă emis de Guvern, premierul Dorin Recean și oamenii de afaceri au vorbit despre contextul actual în sectorul energetic și acțiunile pe care le întreprinde Guvernul pentru a gestiona situația. Potrivit Executivului, riscurile țin de întreruperea livrărilor de gaze naturale de către Gazprom în stânga Nistrului, precum și bombardarea infrastructurii energetice din Ucraina.
„Procurarea energiei electrice în regim de avarie va implica costuri mai mari. Pe termen lung, trebuie să ne adaptăm la prețul de piață al energiei electrice, așa cum s-a întâmplat în cazul gazelor naturale. Către sfârșitul anului 2025, vom avea infrastructură independentă de aprovizionare cu energie electrică”, a spus prim-ministrul.
Premierul a accentuat că, similar cu programul de compensații pentru cetățeni, săptămâna următoare va fi anunțat un program de compensații pentru mediul de afaceri. În același timp, prim-ministrul a solicitat întreprinderilor să analizeze posibilitatea de a transfera anumite activități din procesul de producție pe timp de noapte, pentru a contribui la limitarea consumului de energie în orele de vârf.
„Guvernul are pregătite toate scenariile tehnice pentru a asigura livrarea de energie, dar trebuie să implementăm și măsuri de economisire. Vom limita la maxim incidența întreruperilor, iar în cazul acestora vom asigura o comunicare eficientă, astfel încât să existe o predictibilitate pentru toți consumatorii”, a accentuat prim-ministrul.
De asemenea, companiile au fost încurajate să acceseze programe de subvenționare a proiectelor de energie regenerabilă și de eficiență energetică.
„În anul 2024, au crescut substanțial investițiile în fotovoltaice și eoliene, vom încuraja și în continuare acest lucru. Trebuie să utilizăm această situație ca pe o oportunitate suplimentară de a investi în energia regenerabilă”, a conchis șeful Guvernului.
La 16 decembrie, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență, în legătură cu riscul întreruperii livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului de către Federația Rusă și care ar putea duce la o criză umanitară în regiune și provoca întreruperea producției de energie electrică a Centralei de la Cuciurgan. Începând de joi, 26 decembrie, la Guvern este activă o celulă de criză, care va asigura gestionarea eficientă a situațiilor de urgență.