Guvernul Japoniei va finanța două proiecte în domeniul securității energetice, alimentare și comunitare din R. Moldova. Valoarea totală a proiectelor este de peste opt milioane de dolari
Guvernul Japonia a lansat două proiecte menite să îmbunătățească securitatea energetică, alimentară și comunitară a R. Moldova, să ajute întreprinderile mici și mijlocii autohtone, și comunitățile care găzduiesc refugiați ucraineni. La evenimentul de lansare a proiectelor au participat prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Yoichiro Yamada, și directoarea Biroului de Criză al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Asako Okai.
Primul proiect, lansat de Guvernul Japoniei și implementat cu sprijinul PNUD, se referă la securitatea energetică, alimentară și comunitară din R. Moldova. Valoarea acestuia este de 6,8 milioane de dolari.
„În cadrul primului proiect, aproximativ 85 de mii de gospodării din R. Moldova vor putea să-și crească securitatea energetică prin oferirea accesului la investițiile în energie regenerabilă pe bază de biomasă, biocombustibili. (…) La fel, acest proiect va viza înființarea Registrului fermierilor, care va da posibilitatea dezvoltării mai multor proiecte pentru fermierii mici și mijlocii, în așa fel încât să putem crește eficiența alocării resurselor pentru dezvoltarea lor. De asemenea, asta va duce la o mai mare transparență a resurselor alocate pentru întreprinderile mici și mijlocii în mediul rural”, a declarat premierul Dorin Recean, la ceremonia de lansarea proiectelor finanțate de Guvernul Japoniei.
De asemenea, potrivit șefului Cabinetului de miniștri, prin intermediul acestui proiect va fi dezvoltată Poliția comunitară, care va presupune implicarea tuturor cetățenilor la asigurarea securității la nivel local.
Al doilea proiect urmărește fortificarea securității oamenilor din R. Moldova, care se confruntă cu consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Valoarea proiectului este de 1,64 de milioane de dolari.
„1 200 de refugiați și 40 000 de cetățeni ai noștri care sunt implicați în procesul de acomodare a refugiaților vor primi această asistență. Același proiect va întări și consolida capacitatea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a putea sprijini eficient și cetățenii R. Moldova, și refugiații, pentru a fi integrați în societatea noastră, în piața muncii din R. Moldova”, a adăugat prim-ministrul.
Ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Yoichiro Yamada, a menționat că cele două proiecte fac parte din pachetul de 27 de milioane de dolari pe care l-a anunțat Guvernul Japoniei în decembrie 2022 în calitate de asistență umanitară pentru refugiați și comunitățile moldovenilor care găzduiesc acești refugiați.
La sfârșitul lunii februarie 2023, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a anunțat că Japonia a decis să acorde un credit în sumă de 100 milioane de dolari R. Moldova, prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA). Potrivit lui Nicu Popescu, creditul este destinat consolidării capacităților statului și gestionării provocărilor cu care se confruntă țara noastră, precum şi multiplelor proiecte de dezvoltare în diferite domenii.
Japonia va acorda R. Moldova un credit de 100 de milioane de dolari, anunță ministrul Nicu Popescu