Guvernul a decis: Terenul fostului Stadion Republican va fi vândut Ambasadei SUA. Prețul tranzacției și ce va face statul cu banii
Terenul de 5,2 hectare de pe strada Tighina va fi vândut Ambasadei SUA prin intermediul unui acord. Guvernul a inițiat procesul de negociere a documentului care va debloca procesul prin care acest teren din centrul capitalei, abandonat de aproape 17 ani, va putea fi valorificat, iar tot acest sector al Chișinăului va fi revitalizat. Se estimează că prețul de vânzare va fi de circa 15 milioane de Euro, însă toate datele finale vor fi făcute publice după ce echipa de negociatori va încheia toate procesele, anunță Guvernul R. Moldova într-un comunicat de presă.
Guvernul anunță că banii din vânzarea terenului vor fi alocați pentru câteva proiecte importante:
- – crearea Centrului de Cultură și Artă contemporană „Universul”;
- – reparația școlilor sportive din toată țara;
- – realizarea studiului de fezabilitate și proiectarea viitorului Stadion Național.
„Vânzarea se va face la un preț corect și vine cu câteva condiții obligatorii: păstrarea porților ca obiect arhitectural de valoare, crearea unei zone verzi pe acel teren și respectarea unor restricții de înălțime”, anunță Executivul.
„Până la 10 aprilie, proiectul urmează a fi avizat de ministere și de Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană. Ulterior, vor începe negocierile care vor stabili exact textul noului acord, inclusiv suma finală a tranzacției, înălțimea construcției și banii care vor fi asigurați de partea americană pentru răscumpărarea clădirilor de la proprietarii privați”, se mai spune în comunicat.
Câteva aspecte importante ale acestui proces, precizate în comunicatul Guvernului
- – Ambasada SUA caută un teren pentru sediu mai bine de 20 de ani. Prima discuție privind acest teren a avut loc în 2008, la scurt timp după demolarea, în 2007, a fostului stadion.
- – Prima solicitare oficială a Ambasadei SUA de a obține acest teren a fost făcută în 2015 și de atunci reprezentanții misiunii diplomatice discută cu autoritățile de la Chișinău.
- – Ambasada va investi cel puțin 250 de milioane de dolari în acest proiect care va oferi un plus de valoare centrului urban al Chișinăului.
- – Pe parcursul a mai mult de 30 de ani, SUA au ajutat cetățenii Republicii Moldova cu peste 2,5 miliarde de dolari asistență nerambursabilă. Avem un parteneriat strategic, stabil și puternic cu SUA.
- – Nu este vorba despre vânzarea stadionului, având în vedere că acesta a fost demolat în 2007. Vorbim despre vânzarea unui teren lăsat în paragină. De 17 ani zona este insalubră, murdară, transformată în adăpost pentru câini vagabonzi și oameni ai străzii.
La sfârșitul lunii aprilie 2022, SUA și R. Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a iniția procedura de vânzare a proprietății Stadionului Republican.
Pe teren ar urma să fie construită noua ambasadă a SUA. Complexul va cuprinde un parc public, va include porțile emblematice ale stadionului și construcția unui campus diplomatic de talie mondială ce va demonstra puterea și rezistența parteneriatului dintre cele două țări ale noastre.
Pe 5 mai 2022, Parlamentul a ratificat, în a doua lectură, Acordul, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul SUA privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA în R. Moldova.