Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Grupul „Horus” amendat cu peste…

Grupul „Horus” amendat cu peste jumătate de milion de lei

consiliul-concurentei

Consiliul Concurenței a aplicat întreprinderii SRL „Horus” o amendă de circa 580 mii lei. Potrivit plenului Consiliului Concurenței, compania a împiedicat desfășurare unei investigații privind posibile încălcări ale Legii concurenței.

Inspecția a avut loc la începutul anului 2023, iar decizia privind aplicarea amenzii de 576 769 lei a fost adoptată la data de 7 iunie 2024. Instituția anunță că decizia Consiliului Concurenței poate fi contestată, în termen de 30 de zile, în instanța de judecată specializată.

În timpul inspecției desfășurate la sediul SRL „Horus”, echipa Consiliului Concurenței a întâmpinat multiple obstacole și tergiversări din partea reprezentanților întreprinderii. Acțiunile angajaților întreprinderii au inclus refuzuri de a permite accesul prompt la anumite spații de lucru, întârzieri în accesarea emailurilor și furnizarea de răspunsuri evazive sau eronate la întrebări”, se arată într-un comunicat de presă emis de Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenției subliniază: „Inspecțiile inopinate reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente de investigare pentru identificarea și colectarea probelor privind încălcările legislației concurențiale. Angajații Consiliului Concurenței au dreptul de a accesa imediat orice spații ale întreprinderii, de a examina și de a face copii ale documentelor relevante, indiferent de suportul pe care sunt stocate. Pentru a preveni distrugerea fișierelor electronice, angajații autorității pot lua măsuri care să le asigure accesul complet și prompt la aceste fișiere pe durata inspecției.”

Totodată aceștia reiterează că „orice întârziere sau împiedicare a accesului la informații și lipsa de cooperare cu angajații Consiliului Concurenței pot duce la distrugerea sau alterarea dovezilor esențiale, afectând astfel capacitatea Consiliului de a investiga eficient încălcările legislației. Din acest motiv, sancțiunile pentru obstrucționarea inspecțiilor sunt foarte stricte, fiind calculate în funcție de cifra de afaceri anuală și pot ajunge până la 0,5% din aceasta (1% din 2026)”.