(grafic) Care sunt cele mai performante bănci din R. Moldova
Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a publicat astăzi Clasamentul performanței bancare pentru luna aprilie. Topul este condus de trei bănci de importanță sistemică pentru domeniul bancar și financiar național: „Moldova-Agroindbank” (MAIB), „Mobias-Banca” și „Moldindconbank” (MICB). De asemenea, pe fundalul unor performanțe sporite, alte două bănci („ProCreditBank” și BCR Chișinău) înregistrează un avans consistent față de lunile precedente.
Potrivit analizei „Expert-Grup” , băncile continuă acumularea constantă de profit în baza unei marje bancare consistente, a unor diferențe pozitive de curs valutar și utilizarea activă a instrumentelor de politică monetară (în special Certificatele Băncii Naționale). Astfel, în primele patru luni ale anului curent, profitul acumulat de bănci se evaluează la circa 555,4 milioane de lei, fiind influențat negativ de pierderile calculate de o singură bancă („Eximbank”) – 118 milioane de lei, din cauza procesului de restructurare a activelor și preluare de către noii acționari.
Totodată, luna trecută, persoanele fizice au solicitat mai multe credite de consum. Astfel, la sfârșit de aprilie, stocul total de credite a înregistrat valoarea de 32,5 miliarde de lei, cu circa 200 de milioane de lei mai mult decât în luna martie. Totodată, stocul de credite acordate persoanelor fizice pentru procurarea sau construcția imobilului a înregistrat o creștere de aproximativ 80 de milioane de lei aducând în prim-plan, cel mai probabil, potrivit experților, primele rezultate ale programului „Prima casă”.
„În vederea evaluării obiective a performanțelor fiecărei bănci comerciale în parte, „Expert-Grup” a elaborat clasamentul în baza a 11 indicatori grupați în câte cinci categorii: capital, lichiditate, calitatea activelor, profitabilitate și indicatori de piață. Anume aceste categorii de indicatori pot caracteriza situația per ansamblu a oricărei bănci, punctând criteriile la care banca excelează și accentuând, în același timp, compartimentele mai puțin performante”, se arată în analiză.
Poziția fiecărei bănci în clasament a fost stabilită conform următoarelor etape:
- Colectarea indicatorilor conform rapoartelor financiare elaborate de către băncile comerciale și prezentate pe site-ul BNM;
- Normalizarea fiecărui indicator în funcție de valoarea de referință;
- Indicatorii care au impact negativ asupra valorii finale se scad din 1 (1 minus valoarea normalizată a indicatorului);
- Calcularea (pentru fiecare bancă) unei valori pentru fiecare categorie în parte;
- Calcularea (pentru fiecare bancă) valorii finale de clasament (valoare de rating), prin sumarea valorilor obținute la etapa precedentă.
Prin urmare, în mod individual, topul este condus de trei bănci de importanță sistemică pentru domeniul bancar și financiar național: „Moldova-Agroindbank” (MAIB), „Mobias-Banca” și „Moldindconbank” (MICB). De asemenea, pe fundalul unor performanțe sporite, alte două bănci („ProCreditBank” și BCR Chișinău) înregistrează un avans consistent față de lunile precedente.
În mod particular, la nivelul indicatorilor generați pe compartimente specifice, experții menționează:
- Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: BCR Chișinău; B.C. Eximbank și B.C. „EuroCreditBank”;
- Băncile cu cel mai mare volum de active lichide: B.C. Eximbank; B.C. „Victoriabank”; și BCR Chișinău;
- Băncile cu cele mai calitative active: B.C. Eximbank; B.C. „FinComBank”; și B.C. „EuroCreditBank”;
- Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: B.C. „Moldindconbank”; B.C. „Moldova-Agroindbank” și B.C. „Mobiasbanca”;
- Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: B.C. „Moldova-Agroindbank”; B.C. „Moldindconbank” și B.C. „B.C. „Mobiasbanca”.
Notă: Acest clasament nu are menirea să ateste care bănci sunt „bune”/„rele”, ci doar să compare performanțele acestora, în limitele metodologiei utilizate, respectiv, în baza valorii de referință înregistrate de sectorul bancar la nivel agregat.
Autor: Nicoleta Braghiș, stagiară