Fermierii anunță proteste cu tehnică agricolă în mai multe regiuni ale țării
Asociația „Forța Fermierilor” anunță că pe 7 iunie agricultorii din mai multe raioane ale țării vor participa la proteste și vor cere de la autorități mai multe măsuri de susținere pentru sectorul agricol din țară, inclusiv prin alocarea unor compensații și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.
Potrivit Asociației, decizia de a organiza proteste cu tehnică agricolă în mai multe regiuni din țară a fost luată după ce discuția cu prim-ministru, Dorin Recean, „nu s-a soldat cu rezultat palpabil pentru agricultori”, fiind respinsă solicitarea de aprobare a unor măsuri de susținere a fermierilor, care au fost formulate în Declarația din 17 mai 2023.
„Asociația Forța Fermierilor informează societate că discuția cu prim-ministru, inițiată în ultimul moment de șeful cabinetului de miniștrii, nu s-a soldat cu rezultat palpabil pentru agricultori. Am auzit din nou mai multe promisiuni foarte generale pentru perioada nedeterminată, pe când marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii riscă să se falimenteze în următoarele 2-3 luni și au comunicat acest lucru la aceasta ședința. În cadrul discuției fermierii au constatat că din păcate chiar unele promisiuni mai concrete, formulate din partea autorităților încă din martie, nu sunt realizate pănă în prezent. Solicitarea noastră să fie semnat de către prim-ministru un Memorandum măcar cu 4 din cele 5 revendicări , cu indicarea termenelor concrete de realizare, a fost respinsă.
În situația creată, Asociația rămâne pe poziția organizării unui protest al fermierilor, care se va începe pe 7 iunie și în care vor participa agricultorii cu tehnica agricolă, care reprezintă aproape toate raioane ale țării. La prima etapa vom avea manifestații în teritoriu. Dacă nu vom fi auziți, protestul poate să se extindă în capitala. Revendicările rămân aceleași, formulate în Declarația din 17 mai 2023, anexată la acest comunicat”, anunță Asociația „Forța Fermierilor”.
De cealaltă parte, premierul Dorin Recean spune că „an de an, Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova” și că negocierea unui echilibru între interesele consumatorilor, fermierilor și ale companiilor agricole mici este un „proces complex, iar capacitatea de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”.
„An de an, Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova. În 2023, fondul de subvenționare este de 1,6 miliarde de lei. Acești bani se acordă pentru proiecte de dezvoltare, eficiență energetică, investiții în echipamente.
(…) Guvernul reprezintă interesele tuturor cetățenilor. Și ale consumatorilor care plătesc prețul produselor alimentare, și ale fermierilor care primesc returnări de TVA (433 de milioane de lei doar în 2023), dar și ale gospodăriilor mici țărănești, ale afacerilor de familie și ale companiilor agricole mici, care la fel pot și trebuie să beneficieze de subvenții. Negocierea unui echilibru între interesele tuturor cetățenilor este un proces complex, iar capacitatea de a discuta și de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”, a scris Recean pe rețelele de socializare.
Pe 17 mai, Asociația „Forța Fermierilor” a cerut Guvernului R. Moldova că până pe 3 iunie să aprobe mai multe măsuri de susținere a agricultorilor din țară, inclusiv prin alocarea unor compensații, restricționarea temporară a importului de cereale din Ucraina și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.
Fermierii au avertizat atunci că dacă nu vor fi întreprinse măsuri rapide în scopul salvării ramurii agricole, vor organiza pe 7 iunie 2023 un protest masiv non-stop în toata țara, cu posibilă blocare a traseelor principale și marșul tehnicii agricole spre Chișinău. A urmat o discuție cu premierul R. Moldova, însă, după cum au declarat fermierii, aceasta nu s-a soldat rezultate palpabile pentru agricultori.
Asociația „Forța Fermierilor” a cerut pe 8 mai Guvernului urgentarea luării deciziei privind alinierea R. Moldova la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est.
Peste câteva zile, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declarat că R. Moldova va monitoriza cantitățile de cereale importate din Ucraina, fără a se alinia la măsurile UE privind restricționarea temporară a importurilor. Potrivit lui Bolea, această decizie a fost luată în urma discuțiilor purtate cu fermierii.