Expert: Împrumuturile cetățenilor R. Moldova în luna iulie au trecut de 30 miliarde lei și înregistrează cel mai rapid ritm de creștere din istoria țării
În primele 7 luni ale anului împrumuturile persoanele fizice față de instituțiile financiare s-au majorat cu 4,1 miliarde lei, sau 1,6 ori mai mult decât pe întreg an 2020. Este cel mai rapid ritm de creștere cu o majorare medie lunară de 590 milioane lei. Recordul precedent a fost stabilit în 2019, înainte de criză, când datoriile persoanelor fizice creșteau cu 530 milioane lei lunar, susține expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
Începând cu 2020 s-a schimbat cardinal sursa de creditare a persoanelor fizice. Astfel în ultimii 1,5 ani 90% din creșterea portofoliului de credite a persoanelor fizice se datorează băncilor. Datoria persoanelor fizice din 2020 până în prezent a a crescut cu 6,6 miliarde lei, dintre care 5,9 miliarde lei din contul creditelor bancare și 0,7 miliarde lei din contul creditelor ne-bancare.
După criza bancară din 2014, companiile ne-bancare reprezentate de: companii de micro-creditare, asociații de economii și împrumuturi și companii de leasing și-au crescut foarte puternic portofoliul de credite din contul persoanelor fizice. Însă în prezent băncile duc o luptă puternică pentru cel mai bun client: persoanele fizice și drept rezultat, ele și-au dublat portofoliul de credite în doar 2,5 ani.
Persoanele fizice sunt cel mai atractiv client pentru sectorul financiar și ponderea lor a crescut semnificativ de la 14% în 2012 la 47% în prezent.
Gradul de îndatorare a persoanelor fizice a ajuns la 14,2% din PIB, sau de 2,5 ori mai mult decât acum 5 ani. După acest indicator Moldova se apropie foarte rapid de media regională, unde gradul de îndatorare a persoanelor fizice este de 15-20%. Însă suntem departe de media europeană, unde îndatorarea persoanelor fizice față de instituțiile financiare este de 55-60%.