Expert economic: Leul moldovenesc a atins cea mai puternică cotație de la începutul anului față de coșul valutar IVM-10
În săptămâna 13-19 iulie 2020, Leul Moldovenesc a continuat să se aprecieze față de coșul valutar IVM-10, care include valutele principalelor parteneri comerciali ai Republicii Moldova, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.
Potrivit economistului, în prezent Leul Moldovenesc este cu 3,35% mai puternic decât la începutul anului. Leul de la începutul anului s-a apreciat față de 9 valute din coșul valutar și s-a depreciat doar față de Euro (-1,05%). Cel mai mult Leul Moldovenesc s-a apreciat față de Lira Turcească (+13,75%), Rubla Rusească (+13,49%), Rubla Belarusă (+13,22%) și Hrivna Ucraineană (+12,85%).
Săptămâna trecută toate valutele partenerilor comerciali ai Moldovei s-au apreciat față de Dolarul American, cu excepția Hrivnei Ucrainene, care a înregistrat o scădere de (-0,61%). De la începutul anului majoritatea valutelor din IVM-10 s-au depreciat față de Dolarul American. Cel mai mult s-a depreciat Lira Turcească (-15,24%). Doar 3 valute în această perioadă s-au apreciat față de Dolarul American: Euro (+1,63%), Leul Moldovenesc (+0,60%) și Leul Românesc (+0,35%). De fapt în 2020 Leul Moldovenesc are un comportament față de Dolarul American aproape identic cu Leul Românesc.
Potrivit lui Ioniță, aprecierea Leului Moldovenesc este determinat de doi factori majori: 1) scăderea puternică a cererii de valută datorită reducerii importurilor, 2) creșterea ofertei de valută în special datorită creditului de la FMI în volum de 234 milioane USD.
„Leul puternic, însemnă prețuri de import mai mici, cea ce contribuie la scăderea inflației. Un leul puternic este benefic pentru consumatori, care au acces la produse mai ieftine de import.
Însă pe de altă parte leul puternic dăunează producătorilor moldoveni, producția cărora este necompetitivă atât la export, cât și pe piața locală. De la începutul anului 2020 producția din Turcia și Ucraina este cu 13% mai ieftină doar datorită cursului valutar. Drept rezultat piața locală este inundată de mărfurile din țările date, care câștigă competiția cu producătorii moldoveni inclusiv datorită unu curs valutar favorabil lor”, scrie expertul economic pe blogul său.