Expert: Drumurile proaste vor aduce o daună de circa 12 miliarde de lei economiei naționale în 2022
În prezent posesorii de autoturisme achită sub formă de impozite și taxe 11,53 lei, pentru fiecare litru de benzină procurat. Această sumă este mai mare cu 2,66 lei/litru sau 30% decât au achitat în 2021. Însă doar o parte nesemnificativă din această sumă este virată în Fondul Rutier, fapt ce duce la degradarea infrastructurii rutiere a Moldovei, susține expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
În luna iunie 2022, din cei 11,53 lei/litru, doar 3,08 lei sau 27% din impozitele plătite teoretic trebuie să meargă în Fondul Rutier, pentru întreținerea drumurilor, „restul banilor sunt cu succes „păpați” de Bugetul Public”, spune expertul.
Veaceslav Ioniță susține că subfinanțarea drumurilor din ultimii 8 ani, a dus la degradarea lor alarmantă.
„Astfel, ponderea drumurilor într-o stare bună s-a redus de la 41,3% în 2013 la 30% în 2020 și continuă să degradeze. În același timp, ponderea drumurile într-o stare proastă a crescut alarmant de 2,3 ori de la 20,7% în 2013 la circa 47% în 2020”, mai spune Ioniță.
Potrivit expertului, drumurile proaste, cresc costurile de transport atât a bunurilor cât și a persoanelor. Costurile suplimentare sunt determinate de consum excesiv de produse petrolier, staționare în trafic, reparații suplimentare a unităților de transport, precum și alte cheltuieli.
„Calculele noastre arată că în acest an pierderile directe ale agenților economici și ale populației determinate de drumurile proaste se vor ridica la 5,9 miliarde de lei. Aceste pierderi sunt determinate în cea mai mare parte de plăți suplimentare pentru combustibilul utilizat și reparațiile suplimentare ale unităților de transport”, conform expertului.
Însă pe lângă pierderile directe, agenții economici și populația ar mai suporta și pierderi indirecte, determinate de ratări de venituri. Aceste ratări sunt cauzate de timpul suplimentar de aflare în trafic, timp care în mod normal trebuie să fie utilizat pentru activități productive.
„În loc să fim la locul de muncă, noi stăm în trafic. Ratările de venituri în acest an vor fi de aproximativ 6,5 miliarde de lei”, estimează expertul IDIS Viitorul.
În concluzie, potrivit expertului, subfinanțarea drumurilor naționale, doar în acest an vor provoca daune materiale de circa 12,4 miliarde lei.
„Această sumă pentru ultimii 8 ani, de când noi am tăiat iresponsabil din Fondul Rutier, se ridică la 58 miliarde de lei. Un calcul simplu arată că fiecare leu „economisit” pe menținerea infrastructurii rutiere, aduce daune de cel puțin 7 lei.”, mai spune Veaceslav Ioniță.