Expert, despre legea, examinată la CC, care obligă Găgăuzia să restituie TVA-ul din bugetul local: „Regulile trebuie să fie reguli pentru toți”
Judecătorii Înaltei Curți se vor pronunța marți, 5 martie, în vederea constituționalității modificării Codului fiscal (art. 6 alin. 11) prin care UTA Găgăuzia este obligată să restituie TVA-ul din bugetul local, nu din cel național. Anterior, magistrații au suspendat acțiunea noii legi până la soluționarea cauzei.
Expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS Viitorul), Viorel Chivriga, califică disputa din jurul modificării Codului fiscal drept „subiect complicat, luând în considerare situația din autonomie”.
Expertul consideră că, de fapt, „ceea ce propun legiuitorii este o inițiativă bună, totuși, realizarea pripită și fără discuții nu a lăsat loc de pregătire. Antreprenorii din Găgăuzia, plătitori de TVA, vor avea de pierdut în cazul dat. De altă parte, există deja niște reguli prin care ei beneficiază de niște facilități, comparativ cu ceilalți cetățeni din țară”.
„Nu contează dacă agentul economic este la Ocnița, Cahul, Basarabeasca sau la Ceadîr-Lunga. Regulile trebuie să fie reguli pentru toți”, explică Viorel Chivriga.
Mai mult, potrivit expertului economic, regimul preferențial nu încurajează mediul concurențial. „Se tot întreabă pe la noi, în R. Moldova, «Ce va obține bugetul de stat?», dar nimeni nu se gândește că, pe prim-plan, ar trebui să fie antreprenoriatul, iar în paralel, în cel mai bun caz, bugetul de stat. Vor fi mai mari defalcările la bugetul de stat, dar pe termen mediu și lung nu este atât de relevant”, menționează Viorel Chivriga.
„(…)În autonomie, multe subiecte au un substrat politic. În unele cazuri este determinativ, în altele, unele cercuri susțin aceste subiecte pentru că vor să țină situația din Găgăuzia la un punct mai nervos pentru cei de la Chișinău”, concluzionează expertul.
În octombrie 2023, șefa statului Maia Sandu a promulgat legea care să completeze articolul 6 din Codul Fiscal. Aceasta prevede că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv TVA, din bugetul local, în loc de bugetul național, cum era până la modificare.
Curtea Constituțională (CC) a fost sesizată de reprezentanții Adunării Populare a Găgăuziei (APG) la sfârșitul lunii noiembrie 2023. Bașcana Evghenia Guțul a afirmat că „astfel de acțiuni nu fac decât să demonstreze că autoritățile, din proprie inițiativă, se disociază de autonomie”.
Ulterior, și deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) au contestat la CC această lege, acuzând că autoritățile centrale „fac totul pentru a diviza cetățenii, pentru a distruge dialogul construit de atâta timp”.
Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul Radu Marian, a declarat că în ultimii cinci ani bugetul central a rambursat peste 640 de milioane de lei în calitate de sumă TVA către UTA Găgăuzia. Astfel, cu implementarea noii legi, se anticipau economii la bugetul național de peste 500 milioane lei în următorii cinci ani.
Legea a intrat în vigoare pe 1 noiembrie.